Φαγούρα τέλος
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή της δραστικής ουσίας dupilumab, έναντι της ατοπικής δερματίτιδας και του σοβαρού εκζέματος, αφού συμβάλλει στην αποκατάσταση των δερματικών βλαβών οι οποίες επιδεινώνονται από το συνεχές ξύσιμο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνική καταγωγής Δρ Γιώργο Γιανκόπουλο, χορήγησαν το dupilumab σε σχεδόν 1.400 ασθενείς για 16 εβδομάδες, συγκρίνοντάς το με εικονικό σκεύασμα.
Όπως έδειξαν οι δύο κλινικές δοκιμές φάσης 3, χάρη στο νέο φάρμακο οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν εξασθένηση του κνησμού μετά τη δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας και εξάλειψή της σε λίγους μήνες, ενώ και το δέρμα τους άρχισε να καθαρίζει από τα διάσπαρτα εξανθήματα. Σχεδόν στο 40% των ασθενών όλες οι δερματικές βλάβες εξαφανίσθηκαν πλήρως. Για μερικούς μάλιστα η ανακούφιση ήταν σχεδόν άμεση.
«Για πρώτη φορά δεν ένιωθα καθόλου φαγούρα», δήλωσε η 36χρονη ασθενής Ντανιέλα Βελάσκο, στην οποία εξαφανίσθηκαν σχεδόν τελείως τα επώδυνα ερυθρά εξανθήματα που κάλυπταν το 90% του σώματός της. Στο παρελθόν είχε επισκεφθεί 40 γιατρούς και είχε δοκομάσει δεκάδες θεραπείες χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Το dupilumab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενέσιμα κάθε δύο εβδομάδες, μπλοκάρει δύο μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος (ιντερλευκίνες 4 και 13), τα οποία εμφανίζουν υπερπαραγωγή στους ασθενείς με έκζεμα και σε άλλες αλλεργικές παθήσεις. Οι μόνες παρενέργειες του φαρμάκου φαίνεται να είναι μια μικρή αύξηση στην πιθανότητα εμφάνισης επιπεφυκίτιδας, καθώς και οίδημα στην περιοχή των εξανθημάτων.
Για «μελέτη-ορόσημο» και για «μια νέα εποχή στην ατοπική δερματίτιδα» έκανε Δρ Μαρκ Μπογκούνιεβιτς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Σύμφωνα με τον Δρ Γιανκόπουλο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φρμάκων (FDA), αναμένεται να εγκρίνει την κυκλοφορία του dupilumab τον Μάρτιο του 2017.
Πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξη της θεραπείας αποτέλεσε ο πατέρας του ελληνο-αμερικανού ερευνητή, ο οποίος εμφάνισε ατοπική δερματίτιδα λίγο μετά την εκδήλωση καρκίνου των πνευμόνων σε ηλικία 70 ετών.
«Περισσότερο ακόμη και από τον καρκίνο και τη χημειοθεραπεία, αυτά τα εξανθήματα και η τρομερή φαγούρα τους άρχισαν να κατακυριεύουν τη ζωή του και να καταστρέφουν την ποιότητά της. Είχε λάβει διάγνωση για καρκίνο, που βασικά συνιστούσε καταδίκη σε θάνατο, αλλά εκείνος νοιαζόταν περισσότερο και δυστυχούσε για το δέρμα και τη φαγούρα του», εξηγεί ο Δρ Γιανκόπουλος.
Να σημειωθεί ότι, σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για το σοβαρό έκζεμα και την ατοπική δερματίτιδα, που λόγω του κνησμού και των δερματικών βλαβών που προκαλούν υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ