Εκτύπωση άρθρου

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα ζευγάρια που είναι σε μακροχρόνια σχέση μοιράζονται την ίδια αγωνία. Πώς θα κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή για περισσότερο.

Καιρός ήταν η επιστήμη να ασχοληθεί και με αυτό το ερώτημα και να προσπαθήσει να δώσει μια απάντηση. Έτσι, ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Chapman εκπόνησαν τη μεγαλύτερη, έως σήμερα, σχετική έρευνα προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιο είναι το μυστικό για μία ικανοποιητική ερωτική ζωή σε βάθος χρόνου.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ David Frederick δήλωσε ότι “η σεξουαλική ικανοποίηση και η διατήρηση του πάθους ήταν υψηλότερα στα ζευγάρια που είχαν πιο συχνές και πιο ποιοτικές ερωτικές επαφές καθώς και ποικιλία στην ερωτική τους ζωή (ακόμα κι ανυτό σήμαινε απλά πράγματα όπως π.χ. να κάνουν μαζί ντους, να πάνε ένα ρομαντικό διήμερο κ.λπ.).

Επίσης, στα ζευγάρια που αφιέρωναν χρόνο για να φτιάξουν ατμόσφαιρα και που είχαν έντονη επικοινωνία όσον αφορά στο σεξ, π.χ. αγκαλιάζονται και φιλιούνται περισσότερο ή γελάνε κατά τη διάρκεια της επαφής κ.λπ.” Επιπλέον ο Δρ Frederick είπε και ότι “σχεδόν τα μισά ικανοποιημένα ζευγάρια ενημερώνονταν για ζητήματα σχετικά με το σεξ από σχετικά άρθρα κ.λπ. Το ίδιο έκαναν και τα μισά ανικανοποίητα. Η διαφορά μεταξύ τους ήταν ότι η πρώτη ομάδα, δηλαδή τα ικανοποιημένα ζευγάρια, έκαναν πράξη -τουλάχιστον κάποια από- όσα διάβαζαν, σε αντίθεση με τη δεύτερη που έμενε στα χαρτιά.”
 
Κατά τη διάρκεια της μελέτης τα ζευγάρια κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο ικανοποιημένα ήταν από την ερωτική τους ζωή τους πρώτους έξι μήνες της σχέσης τους και πόσο τώρα. 83% από αυτά απάντησε πώς τους πρώτους έξι μήνες ήταν πολύ ευχαριστημένο. Ωστόσο μόνο οι μισοί από αυτούς δήλωσαν πώς παραμένουν ικανοποιημένοι (από αυτούς το 43% ήταν άντρες και το 55% γυναίκες) ενώ οι υπόλοιποι ήταν ένιωθαν ουδέτερα ως προς την εξέλιξη της ερωτικής τους ζωής (16% των αντρών και 18% των γυναικών) είτε ήταν δυσαρεστημένοι (41% των αντρών και 27% των γυναικών).

Στην έρευνα συμμεττείχαν πάνω από 38.747 ετερόφυλα ζευγάρια που ήταν μαζί για τουλάχιστον 3 χρόνια και ζούσαν μαζί ενώ μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 40 χρόνια για τις γυναίκες και τα 46 για τους άντρες.
 
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160225101244.htm

Την έρευνα επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap