peismac
Εκτύπωση άρθρου

Tο μικρό παιδί που πεισμώνει δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει τους γονείς ή να τους κάνει να θυμώσουν.

1. Η κατανόηση των συναισθημάτων του θα σας βοηθήσει να το χειριστείτε καλύτερα.

2. Όταν βρίσκεται σε κατάσταση εναντίωσης δεν θα λογικευτεί μόνο και μόνο επειδή το επιθυμείτε ή το απαιτείτε.

3. Καλύτερα να αποφεύγετε την άμεση αντιπαράθεση μαζί του, εκτός αν πρόκειται για κάποιο πολύ σημαντικό πρόβλημα ή κίνδυνο. Αυτό μπορεί να εκληφθεί από το παιδί σαν επίδειξη δύναμης από μέρους σας και οι πιθανότητες να επιβληθείτε είναι λίγες.

4. Είναι προτιμότερο κάποιες φορές να υποχωρείτε έγκαιρα, αν δεν είναι κάτι σημαντικό ή να του αποσπάτε το ενδιαφέρον σε κάποια άλλη δραστηριότητα παρά να περιμένετε την αναπόφευκτη αντίδρασή του με όλα τα επακόλουθά της, γιατί τότε δεν θα είναι πια δυνατόν να κάνετε πίσω.

5. Συχνά, η εναντίωση και το πείσμα ενός παιδιού αποτελούν μια πρόκληση για να το προσέξετε.

6. Αν το παιδί παρουσιάζει συχνά πείσματα, αναλογιστείτε τον τρόπο που το αντιμετωπίζετε και επανεξετάστε τους τρόπους χειρισμού. Ίσως χρειαστεί αλλαγή συμπεριφοράς και από τους δύο.

7. Έχει αποδειχθεί πως όσο περισσότερη ελευθερία έχει ένα παιδί ώστε να πειραματιστεί και να εξερευνήσει το περιβάλλον, τόσο λιγότερο θα τραβήξουν την προσοχή του τα απαγορευμένα πράγματα.

8. Να το προτρέπετε να εκφράζει ανοιχτά αυτό που θέλει και να συζητά μαζί σας.

9. Nα του δίνετε ευκαιρίες να αποφασίζει μόνο του.

10.  Ένα παιδί που μεγαλώνει με τρυφερότητα, κατανόηση και σταθερότητα θα μάθει να αντιμετωπίζει με σιγουριά τον κόσμο και θα είναι προετοιμασμένο να δεχθεί τα όρια ως απαραίτητα.

11. Αν η εναντίωση του παιδιού είναι έντονη και δημιουργεί δυσκολία στην επικοινωνία σας, ίσως είναι χρήσιμο να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Copy link
Powered by Social Snap