boy cry
Εκτύπωση άρθρου

Τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι πολύ συνηθισμένα, γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία για γονείς, παιδιά και προπονητές να ξέρουν πώς πρέπει να γίνονται η διάγνωση και η αντιμετώπιση ούτως ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες.

Ο πιο βασικός κανόνας είναι ότι έπειτα από το χτύπημα κανένα παιδί δεν πρέπει να επιστρέφει στο παιχνίδι ή στον αγώνα την ίδια ημέρα ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή εάν δεν βεβαιώσει πρώτα ένας γιατρός ότι δεν έχει συμπτώματα εγκεφαλικής διάσεισης, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η απόφαση αυτή είναι απολύτως απαραίτητο να λαμβάνεται από τον γιατρό και όχι από ανθρώπους (γονείς, παιδιά, προπονητές) που μπορεί να θέλουν να πιστεύουν ότι το χτύπημα δεν είναι σοβαρό επειδή, λ.χ., οι γονείς δεν έχουν κανέναν να φυλάξει το παιδί, ο προπονητής δεν θέλει να χάσει τον καλύτερό του παίκτη ή το παιδί δεν θέλει να χάσει το παιχνίδι με τους φίλους του.

Για τα παιδιά που συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα, το ιδανικό είναι να παρίσταται γιατρός σε κάθε προπόνηση. Εντούτοις, πολλές φορές δεν υπάρχει δυνατότητα να παρίσταται γιατρός ούτε καν στους αγώνες.

Η σωστή διάγνωση της διάσεισης προϋποθέτει να ξέρει ο γιατρός τις νοητικές και σωματικές δεξιότητες του παιδιού πριν από το χτύπημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν πλήρη νευρολογικό και νοητικό έλεγχο των παιδιών κατά την έναρξη της αθλητικής χρονιάς, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Εθνικής Εταιρείας Προπονητών (NATA) των ΗΠΑ.

Ο έλεγχος αυτός πρέπει να συμπεριλαμβάνει λήψη ιατρικού ιστορικού, σωματικές και νευρολογικές αξιολογήσεις, κινητική κατάσταση (λ.χ. ισορροπία) και τεστ νευρονοητικών λειτουργιών.

Εάν υπάρχουν υπόνοιες εγκεφαλικής διάσεισης, οι προαναφερθείσες εξετάσεις πρέπει να επαναληφθούν και τα αποτελέσματά τους να συγκριθούν με τις αρχικές εξετάσεις.

«Οι κλασικές ερωτήσεις του τύπου “τι ώρα είναι;”, “ξέρεις πού βρίσκεσαι;”, “πότε έχεις γενέθλια;” είναι αναποτελεσματικές για την αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται» τονίζει η ΝΑΤΑ. «Ούτε έχει νόημα η ερώτηση “είσαι καλά;”».

Επειδή, δε, η σωστή διάγνωση της διάσεισης χρειάζεται χρόνο, θα πρέπει να εκλείψουν οι χρονικοί περιορισμοί που υπάρχουν σε πολλά σπορ για την επιστροφή του παίκτη στον αγωνιστικό χώρο και οι κανόνες που υπαγορεύουν την επιστροφή του παίκτη εάν βγει από το παιχνίδι για οποιονδήποτε λόγο, τονίζει ο δρ Στίβεν Μπρόλιο, διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνας Νευροτραυμάτων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και κύριος συγγραφέας των οδηγιών της ΝΑΤΑ.

Μετά τη διάγνωση

Μετά τη διάγνωση μιας διάσεισης, ένα περιβάλλον χωρίς στρες και άφθονος ύπνος είναι απαραίτητα για την ανάρρωση του εγκεφάλου. Η ανάρρωση πρέπει να γίνει αβίαστα, δίχως να καταπονούνται το σώμα και το μυαλό, επομένως απαγορεύονται άσκηση, κοπιώδεις φυσικές δραστηριότητες, βιντεοπαιχνίδια, TV, χρήση κινητών και κομπιούτερ, δυνατή μουσική, κοπιώδες διάβασμα.

Μόλις εξαφανιστεί κάθε σύμπτωμα (μπορεί να χρειαστούν 1-2 εβδομάδες ή περισσότερο), η επιστροφή στη φυσική δραστηριότητα πρέπει να είναι βαθμιαία. Αν επανεμφανιστούν τα συμπτώματα, η δραστηριότητα πρέπει να διακοπεί αμέσως.

Γονείς, προπονητές και παιδιά πρέπει επίσης να ξέρουν τα συμπτώματα που υποδηλώνουν επιδείνωση: αυξανόμενη σύγχυση, οξυθυμία, διακύμανση στα επίπεδα συνείδησης, επιδεινούμενος πονοκέφαλος και επαναλαμβανόμενοι έμετοι απαιτούν άμεσο επανέλεγχο από τον γιατρό.

Στη διάρκεια της ανάρρωσης, τέλος, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και το αλκοόλ και κάθε ουσία που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Copy link
Powered by Social Snap