Εκτύπωση άρθρου

Ειδικά στους άνδρες

Οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στον αίμα ενδεχομένως να είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια συνέκρινε περίπου 400 άτομα που συμμετείχαν σε εν εξελίξει μελέτες και είχαν εκδηλώσει νόσο Πάρκινσον και περισσότερα από 1.200 άτομα από τις ίδιες έρευνες που δεν είχαν εκδηλώσει την κινητική διαταραχή.

Οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον συγκριτικά με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα στον οργανισμό τους.

Μεταξύ των ανδρών που εκδήλωσαν νόσο Πάρκινσον, 45 είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος και 58 τα χαμηλότερα. Επίσης, μεταξύ αυτών χωρίς νόσο Πάρκινσον 111 είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος και 107 τα ελάχιστα.

Δεν παρατηρήθηκε σχέση ουρικού οξέος και νόσου Πάρκινσον στις γυναίκες.

Το ουρικό οξύ σχηματίζεται από την αποδόμηση των πουρινών, χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στις τροφές. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το ουρικό οξύ μπορεί να συμβάλλει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ουρικό οξύ μπορεί να προστατεύσει από ή να επιβραδύνει τη νόσο Πάρκινσον στα πρώιμα στάδια της, δηλαδή πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Βέβαια, η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί για να δούμε κατά πόσο η αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη ή διαχείριση της νόσου. Είναι μεν εύκολο και ανέξοδο να αυξήσουμε τα επίπεδα του ουρικού οξέος στον οργανισμό αλλά θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην προκαλεί ουρική αρθρίτιδα ή σχηματισμό λίθων στους νεφρούς» σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ξιανγκ Γκαο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

 

Copy link
Powered by Social Snap