agxos kau
Εκτύπωση άρθρου

agxos kau

Σε καθημερινό επίπεδο

Το ήπιας μορφής στρες στην καθημερινότητα μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε στην ικανότητά μας να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι συγκεκριμένες θεραπείες που μαθαίνουν τους ανθρώπους να ρυθμίζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, όπως στην περίπτωση της αντιμετώπισης της διαταραχής κοινωνικού άγχους, δεν είναι αποδοτικές σε στρεσογόνες συνθήκες.

«Υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό ότι το στρες μπορεί να εξασθενήσει την ικανότητα ελέγχου των συναισθημάτων μας, αλλά τώρα έχουμε την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ακόμη και το ήπιο στρες μπορεί να εξουδετερώσει θεραπείες σχεδιασμένες να μας βοηθούν να έχουμε υπό έλεγχο τον συναισθηματικό μας κόσμο», εξηγεί η Δρ Ελίζαμπεθ Φελπς, καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Άγχος και συναισθηματικός έλεγχος
Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να αλλάξουν τα συναισθήματά τους, για παράδειγμα όταν σκέφτονται ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο αντί για μισοάδειο.

Οι τεχνικές γνωσιακής συναισθηματικής ρύθμισης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση των ατόμων που πάσχουν από διαταραχή άγχους σε μεγάλα κοινωνικά γεγονότα, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την κατάσταση και να μην πανικοβάλλονται από την πολυκοσμία.

Στη μελέτη, η Δρ Φελπς και οι συνεργάτες της έδειξαν σε 78 άτομα εικόνες φιδιών και αραχνών. Ορισμένες είχαν συνδεθεί με ηλεκτροσόκ, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες τελικά να εκδηλώσουν φοβία γι’ αυτές τις εικόνες.

Στη συνέχεια διδάχθηκαν θεραπευτικές στρατηγικές για να μειώσουν τον φόβο που τους προκαλούσαν οι συγκεκριμένες εικόνες.

Την επόμενη ημέρα, οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή έπρεπε είτε να βάλουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό για τρία λεπτά (γεγονός που προκαλούσε ήπιας μορφής στρες) ή σε ζεστό νερό.

Εκείνοι που έβαλαν τα χέρια τους σε ζεστό νερό είχαν μειωμένη αντίδραση στον φόβο όταν τους έδειξαν εικόνες φιδιών και αραχνών, πράγμα που σημαίνει ότι οι εθελοντές μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις θεραπευτικές τεχνικές που διδάχθηκαν για να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στην περίπτωση εκείνων που είχαν βάλει τα χέρια τους στο παγωμένο νερό.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι χρειάζεται προσπάθεια για να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά κάποιες καταστάσεις και η εκμάθηση της ρύθμισης των συναισθημάτων επαφίεται στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Πρόκειται για μια περιοχή υπερευαίσθητη στο στρες, γεγονός που αιτιολογεί γιατί οι τεχνικές γνωστικής ρύθμισης των συναισθημάτων δεν αποδίδουν όταν ο άνθρωπος είναι αγχωμένος.

Πιστεύουν πάντως ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί, όταν οι θεραπευτικές τεχνικές εφαρμόζονται μακροχρόνια και γίνονται δηλαδή δεύτερη φύση του ανθρώπου.

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap