alkoolt
Εκτύπωση άρθρου

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο British Medical Journal

Δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια δανική και μια αμερικανική, έρχονται να φοβίσουν τους άνδρες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του αλκοόλ. Η πρώτη δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωσή του (πέντε ποτά την εβδομάδα) συνδέεται με χειρότερη ποιότητα του ανδρικού σπέρματος των υγιών νέων, ενώ η δεύτερη βρήκε ότι η πολλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο ενός άνδρα να κολλήσει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Η πρώτη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», έγινε σε 1.221 άνδρες ηλικίας 18 έως 28 ετών, οι οποίοι έκαναν αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις για να καταταχθούν στον στρατό. Μεταξύ άλλων, συσχετίστηκε η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ με την κατάσταση του σπέρματός τους, από το οποίο ελήφθη δείγμα. Ο μέσος αριθμός αλκοολούχων ποτών που είχε καταναλώσει κάθε εθελοντής, ήταν 11 την εβδομάδα.

Όσο περισσότερο έπινε κανείς μέσα στην εβδομάδα, τόσο χειρότερη ήταν η ποιότητα του σπέρματός του, όσον αφορά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους, το μέγεθος και το σχήμα τους. Η αρνητική επίπτωση ήταν ορατή σε όσους έπιναν ακόμη και μέτριες ποσότητες (πάνω από πέντε την εβδομάδα), αλλά ήταν σαφώς πιο έντονη σε όσους έπιναν πολύ (πάνω από 25 ποτά εβδομαδιαίως).

Όσοι έπιναν περισσότερο από όλους (πάνω από 40 ποτά την εβδομάδα), είχαν κατά μέσο όρο 33% λιγότερα συνολικά σπερματοζωάρια και 51% λιγότερα φυσιολογικά σπερματοζωάρια, σε σχέση με όσους έπιναν λίγο (ένα έως πέντε ποτά).

Επίσης η ανάλυση δειγμάτων αίματος έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μεταβάλλει και το επίπεδο των ανδρικών αναπαραγωγικών ορμονών, επιφέροντας αύξηση της τεστοστερόνης και πτώση της ορμόνης SHBG (φυλοσυνδετικής σφαιρίνης).

Προηγούμενες μελέτες με πειραματόζωα έχουν δείξει επίσης ότι το αλκοόλ έχει άμεση επίπτωση στο σπέρμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει προς διερεύνηση κατά πόσο αποκαθίσταται η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος, αν κανείς περιορίσει δραστικά το αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα από άποψη δημόσιας υγείας, όπως είπαν, είναι ότι οι νέοι άνδρες, ιδίως όσοι σκοπεύουν να κάνουν παιδί, πρέπει να προσέχουν πόσο πίνουν.
Η δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, πραγματοποιήθηκε σε 1.313 άνδρες, που ήσαν ήδη μέλη του στρατού των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν ιατρικά κάθε έξι μήνες, ενώ δείγματα λαμβάνονταν από τα γεννητικά όργανά τους για να εντοπιστεί πιθανή παρουσία του ιού HPV. Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων συσχετίστηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί για τον ιό (ήσαν δηλαδή φορείς του), έκαναν σημαντικά μεγαλύτερη μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ, σε σχέση με όσους βρέθηκαν αρνητικοί. Οι φορείς του ιού κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4,52 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα, έναντι 3,13 γραμμαρίων όσων δεν είχαν τον ιό.

Στο 25% των ανδρών με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ , το ποσοστό των ανδρών με τον ιό με HPV ήταν μεγαλύτερο (68,9%) από το αντίστοιχο ποσοστό (56,7%) στο 25% των ανδρών με την μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ. Τα αντίστοιχα ποσοστά ειδικά για τους τύπους του ιού που προκαλούν καρκίνο, ήσαν 35,2% και 22,8%, συνεπώς όσοι έπιναν περισσότερο, είχαν και μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν ιογενή καρκίνο λόγω του HPV.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ καθιστά κάποιον πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις από βακτηριακή πνευμονία, σηψαιμία, φυματίωση και ιογενή ηπατίτιδα. Στη λίστα αυτή πρέπει πλέον να προστεθεί και η λοίμωξη από ιό HPV, μερικά στελέχη του οποίου είναι καρκινογόνα. Το κάπνισμα και το σεξ χωρίς προφυλάξεις αποτελούν άλλους παράγοντες κινδύνου για τον ιό HPV.

Newsbeast.gr

Copy link
Powered by Social Snap