Ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την εβδομάδα στη διάρκεια της κυήσεως μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον δείκτη νοημοσύνης του αγέννητου μωρού σας, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.
Εξετάζοντας το IQ 4.000 παιδιών και συγκρίνοντάς το με την κατανάλωση αλκοόλ των μητέρων τους κατά την εγκυμοσύνη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έστω και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ το επηρέαζε αρνητικά.
Οι ειδικοί από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ που εκπόνησαν τη μελέτη, λένε πως η διαφορά που βρήκαν ενισχύει την ανάγκη για αποφυγή του αλκοόλ από τις εγκύους.
Οι προγενέστερες μελέτες που έχουν διερευνήσει το θέμα «αλκοόλ, εγκυμοσύνη και μωρό» είχαν αντικρουόμενα ευρήματα – εν πολλοίς επειδή είναι πολύ δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση κάθε πιθανού παράγοντα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην όποια παρατηρούμενη διαφορά.
Η νέα μελέτη, όμως, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», απέφυγε αυτό τον σκόπελο, περιοριζόμενη στην εξέταση μόνον των γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ.
Το συμπέρασμά της ήταν ότι τέσσερις γενετικές μεταλλαγές στα γονίδια αυτά, οι οποίες εντοπίσθηκαν στα παιδιά και στις μητέρες τους, σχετίζονται ισχυρά με τον χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στην ηλικία των 8 ετών.
Κατά μέσον όρο, το IQ των παιδιών ήταν κατά σχεδόν 2 μονάδες χαμηλότερο ανά κάθε μία μεταλλαγή που έφεραν.
Η συσχέτιση αυτή, όμως, βρέθηκε μόνον μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες έπιναν 1 έως 6 ποτά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κυήσεως – και όχι σε όσα είχαν γεννηθεί από γυναίκες οι οποίες δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ εν όσω ήσαν έγκυοι.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως, μολονότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ο τρόπος που την διεξήγαγαν υποδηλώνει ισχυρά ότι η έκθεση των παιδιών στο αλκοόλ κατά την ενδομήτριο ζωή είναι η αιτία της διαφοράς στον δείκτη νοημοσύνης τους.
«Κάθε γυναίκα θα αποφασίσει μόνη της εάν θα πιει ή δεν πιει κατά την εγκυμοσύνη – εμείς απλώς παραθέτουμε τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρον Γκρέι, από την Εθνική Μονάδα Περιγεννητικής Επιδημιολογίας (NPEU) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Θα συνιστούσα, όμως, στις εγκύους να αποφεύγουν το αλκοόλ. Γιατί να το ρισκάρουν;».
Πηγή : Web Only
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Τα Νέα