Εκτύπωση άρθρου

Πέντε ή περισσότερα γιαούρτια την εβδομάδα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης, ιδίως στις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους, βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 170.000 εθελοντές, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν επί έως και 30 χρόνια.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελόντριες είχαν ηλικία άνω των 25 ετών και οι άνδρες άνω των 40 ετών.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 74.609 από τους εθελοντές είχαν αναπτύξει υπέρταση.

Όπως είπαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στην επιστημονική συνάντηση «EPI/Lifestyle 2016» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA), αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, όσες κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε γιαούρτια την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν ένα ή λιγότερο γιαούρτι το μήνα.

Όσες, δε, συνδύαζαν την κατανάλωση γιαουρτιού με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, είχαν κατά 31% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης.

Αντίστοιχο όφελος δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες, πιθανώς διότι δεν έτρωγαν πολύ γιαούρτι, είπε ο Τζάστιν Μπουέντια, υποψήφιος διδάκτωρ Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν είναι η μαγική λύση για καλή υγεία, αλλά έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο – και το γιαούρτι σαφέστατα είναι ένα από αυτά», τόνισε.

Πώς θα μπορούσε, όμως, το γιαούρτι να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση; Οι πιθανές εξηγήσεις είναι δύο, κατά τον κ. Μπουέντια.

Η μία σχετίζεται με ένα συστατικό του γιαουρτιού, τα τριπεπτίδια καζεΐνης. Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές επηρεάζουν ευνοϊκά ένα σύστημα που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και λέγεται σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης (ή αγγειοτενσίνης).

Η άλλη εξήγηση είναι ότι, σε σύγκριση με το τυρί και το γάλα, το γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο και κάλιο – δύο ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap