fat boy
Εκτύπωση άρθρου

fat

Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μία κοινή γενετική ρίζα ανάμεσα στην παχυσαρκία και στην πιο επικίνδυνη μορφή δερματικού καρκίνου: το κακόηθες μελάνωμα.

Όπως ανακάλυψαν, το γονίδιο που συσχετίζεται περισσότερο απ’ όλα με την παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως μελανώματος, γεγονός που υποδηλώνει πως οι παχύσαρκοι ίσως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτό τον καρκίνο.

Έως τώρα οι ειδικοί πίστευαν ότι το μελάνωμα οφείλεται στην υπερβολική ηλιοθεραπεία ή στην συχνή χρήση σολάριουμ. Ωστόσο, οι επιστήμονες από τον οργανισμό Cancer Research UK και το Πανεπιστήμιο του Leeds που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη πιστεύουν ότι παίζει ρόλο και το συγκεκριμένο γονίδιο.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics», εξέτασαν το DNA από 73.000 εθελοντές, οι 13.000 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του δέρματος.

Όσοι εξ αυτών έφεραν μία συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου FTO, διέτρεχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κακόηθες μελάνωμα.

«Εξ όσων γνωρίζουμε η μελέτη μας είναι η πρώτη που συσχετίζει με το μελάνωμα ένα σημαντικό γονίδιο της παχυσαρκίας, το οποίο ήδη έχει σχετισθεί και με πολλαπλά άλλα νοσήματα», δήλωσε ο επικεφαλής δρ Μαρκ Άιλς, από την Ομάδα Επιδημιολογίας Καρκίνου του Ιδρύματος Μοριακής Ιατρικής του Leeds.

«Το εύρημα αυτό εγείρει το ερώτημα εάν το συγκεκριμένο γονίδιο εμπλέκεται και σε άλλα νοσήματα, φαινομενικώς άσχετα με αυτό».

«Εάν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέους στόχους για την επινόηση φαρμάκων εναντίον του κακοήθους μελανώματος», είπε από την πλευρά της η δρ Τζούλι Σαρπ, από τον οργανισμό Cancer Research UK.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μελάνωμα δεν είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος αλλά είναι ο πιο επιθετικός, καθώς σε αυτό οφείλεται το 80% των θανάτων από δερματικό καρκίνο σε όλο τον κόσμο – ετησίως ανέρχονται σε 66.000.

Το μελάνωμα αντιπροσωπεύει το 5% των κακοηθών όγκων στους άνδρες και το 4% στις γυναίκες, με κάθε ενήλικα να διατρέχει 1 στις 50 πιθανότητες να το παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι καταγράφονται 300-400 κρούσματα μελανώματος ετησίως.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only

Τα Νέα 

Copy link
Powered by Social Snap