Όποιος το ‘χει παρακάνει με το αλκοόλ στις βραδινές εξόδους του, γνωρίζει καλά ότι το επόμενο πρωί μπορεί να ξυπνήσει με πονοκέφαλο και ναυτία. Όμως τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πολύ χειρότερα εάν ταυτοχρόνως είχε καπνίσει κιόλας.
Αυτό ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το κάπνισμα όχι μόνο καθιστά πιθανότερο να εκδηλώσει κάποιος παρεπόμενα της μέθης, αλλά τα εντείνει κιόλας.
Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 113 φοιτητές, οι οποίοι καθημερινά και επί οκτώ εβδομάδες κατέγραφαν πόσο έπιναν, πόσο κάπνιζαν (όταν βεβαίως ήσαν καπνιστές) και τι είδους συμπτώματα εκδήλωναν τα πρωινά έπειτα από την υπερκατανάλωση αλκοόλ.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, όταν έπιναν πολύ (πέντε ή έξι κουτάκια μπύρα σε μία-μιάμιση ώρα και το αντίστοιχο σε άλλα ποτά) οι καπνιστές είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν το πρωί «κομμάτια».
Επιπλέον, τα συμπτώματά τους – δηλαδή ο πονοκέφαλος, η έντονη κόπωση, η ναυτία και η δυσκολία στη συγκέντρωση – ήταν πολύ πιο έντονα και επίμονα.
Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα παρεπόμενα της μέθης, όπως η χρήση ουσιών.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Μελετών του Αλκοόλ» (JSA), αν και οι ακριβείς μηχανισμοί της συσχέτισης που παρατήρησαν δεν είναι αποσαφηνισμένοι, υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις.
«Έχει διαπιστωθεί ότι οι υποδοχείς της νικοτίνης στον εγκέφαλο εμπλέκονται και στην αντίδραση του οργανισμού στο ποτό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νταμάρις Ρόζεναου, καθηγήτρια Συμπεριφορικών & Κοινωνικών Επιστημών στο Μπράουν.
«Όταν, λ.χ., κάποιος πίνει και καπνίζει ταυτοχρόνως, διεγείρεται η παραγωγή της ντοπαμίνης – της χημικής ουσίας της ευεξίας, η οποία παράγεται στον εγκέφαλο. Το γεγονός λοιπόν ότι νικοτίνη και αλκοόλ επηρεάζουν τον ίδιο μηχανισμό στον εγκέφαλο μπορεί να εξηγεί γιατί σχετίζεται το κάπνισμα με τα παρεπόμενα της μέθης», εξήγησε.
Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός βασίζεται σε μία άλλη, βασική χημική ουσία του τσιγάρου, την ακεταλδεϋδη, η οποία συσσωρεύεται στους ιστούς όταν πίνουμε και είναι υπεύθυνη για πολλά από τα άσχημα συμπτώματα του επόμενου πρωινού.
Πρακτικά, τα νέα ευρήματα σημαίνουν πως εάν έχετε προγραμματίσει έξοδο για ποτό, τουλάχιστον προσπαθήστε να μην καπνίσετε σαν φουγάρα.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα