thumbnail_SHORTLIST_PENTHOS_20_01_2025
Εκτύπωση άρθρου

Η σημασία της φιλίας και η διαχείριση της απώλειάς της – Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί στο Newsbomb.gr ότι η φιλία είναι ένας βασικός πυλώνας της ψυχικής υγείας

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη

Η φιλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δεσμούς στη ζωή μας, προσφέροντας στήριξη, ασφάλεια και κοινές εμπειρίες που εμπλουτίζουν την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, η απώλεια μιας φιλίας μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρή με τον τερματισμό μιας ρομαντικής σχέσης, δημιουργώντας αισθήματα πένθους, θλίψης και μοναξιάς.

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί στο Newsbomb.gr ότι η φιλία είναι βασικός πυλώνας της ζωής κάθε ατόμου συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη των κοινωνικών μας δεξιοτήτων, της αυτοεκτίμησης , της ασφάλειας και τελικά στην ψυχική μας υγεία.

Όπως αναφέρει: «Οι φίλοι είναι τα άτομα με τα οποία μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις, εμπειρίες, αλλά και τις απογοητεύσεις μας εφόσον είναι δίπλα μας προσφέροντας κατανόηση αλλά και υποστήριξη στις δυσκολίες μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι έχουν καλούς φίλους αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς μπορούν να μοιραστούν τα προβλήματά τους και να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι». Επιπλέον, προσθέτει ότι «η ύπαρξη καλών κοινωνικών σχέσεων ενισχύει ακόμα και τη σωματική υγεία, ενώ η απώλεια μιας φιλίας μπορεί να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στη ζωή μας».

Οι λόγοι που οδηγούν στη διάλυση μιας φιλίας
Η απώλεια μιας φιλίας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Καππάτου: «Στην πορεία της ζωής μπορεί να προκύψουν αλλαγές ή διαφοροποιήσεις στον τρόπο που σκεφτόμαστε ή ενεργούμε, στις επιλογές ή προτεραιότητες της ζωής, στις αξίες μας, ακόμη και στον επαγγελματικό ή οικονομικό τομέα κλπ. Όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν απόσταση μεταξύ φίλων».

Η ίδια τονίζει ότι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των φίλων παίζει συχνά καθοριστικό ρόλο: «Όταν δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία, έλλειψη διαθεσιμότητας ή απουσία του στενού φίλου σε περιπτώσεις ανάγκης, τότε κυριαρχεί η απογοήτευση, ο θυμός με συνέπεια την σταδιακή απομάκρυνση κυρίως όταν αυτά δεν γίνονται αντικείμενο συζήτησης». Παρεξηγήσεις και διαφορές μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε απόσταση, ενώ μερικές φορές κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν κοινά σημεία και η απόσταση γίνεται μονόδρομος.

Η συναισθηματική επίδραση της απώλειας
Η απώλεια ενός φίλου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα πένθους. «Πολλοί άνθρωποι βιώνουν θλίψη, οδύνη, ενοχές από την απώλεια μιάς φιλίας αλλά και θυμό ιδίως αν η απώλεια ήταν αιφνίδια μετά από κάποιο συμβάν. Συχνά αναπολούν τις στιγμές που περνούσαν μαζί, τις συζητήσεις, τα γέλια και αναρωτιούνται πως άλλαξε έτσι η φιλία τους», εξηγεί η Καππάτου. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά, δημιουργώντας συναισθήματα μοναξιάς και απογοήτευση».

Επιπλέον, η απώλεια μιας φιλίας μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με ερωτήματα για τη δική μας ευθύνη. «Μια ειλικρινής συζήτηση με τον εαυτό μας ίσως βοηθήσει να αναλογιστούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης στη διάλυση της φιλίας αλλά και αν υπάρχει ακόμη δυνατότητα να την επαναφέρουμε», προτείνει.

Πώς να αντιμετωπίσουμε την απώλεια μιας φιλίας
Η αναγνώριση και η αποδοχή των συναισθημάτων μας είναι το πρώτο βήμα. Η Αλεξάνδρα Καππάτου προτείνει να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με τον φίλο μας πριν κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο αυτής της φιλίας «Είναι σημαντικό να συζητήσουμε όσα μας απασχολούν και να εκφράσουμε πώς νιώθουμε. Μια ανοιχτή συζήτηση μπορεί να βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και, αν είναι εφικτό, να διατηρήσουμε τη σχέση».

Ωστόσο, όταν διαπιστώνουμε ότι ο φίλος μας έχει απομακρυνθεί , ή αποξενωθεί από την παλιά του ζωή, αποφεύγει τις συναντήσεις μας ίσως να συζητήσουμε μαζί του αυτά που έχουμε παρατηρήσει και ανάλογα να κρίνουμε αν υπάρχει νόημα στη διατήρηση αυτής της σχέσης. Είναι όμως σημαντικό να κάνουμε σωστή ανάγνωση των μηνυμάτων που μας δείχνει και ανάλογα την περίπτωση να διαμορφώσουμε τις προσδοκίες που έχουμε από τον άλλο. «Αν ο ένας μόνο έχει προχωρήσει στη ζωή του μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν κοινά σημεία», επισημαίνει. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, να κρατήσουμε τις θετικές αναμνήσεις και να συνεχίσουμε τη ζωή μας».

Για να αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά, η Αλεξάνδρα Καππάτου προτείνει να αναζητήσουμε υποστήριξη από άλλους γνωστούς ή φίλους ή την οικογένεια και να κάνουμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν. «Η ενδυνάμωση της κοινωνικής ζωής και η δημιουργία νέων συνδέσεων θα βοηθήσει στη διαχείριση της απώλειας του φίλου και στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών», καταλήγει.

Η απώλεια μιας φιλίας, όσο δύσκολη κι αν είναι, μπορεί να γίνει ευκαιρία για αναστοχασμό και προσωπική ανάπτυξη. Η ενδοσκόπηση, η κατανόηση των λαθών μας αλλά και η αξιολόγηση ίσως και αναθεώρηση των προσδοκιών μας μπορεί να βοηθήσουν καθοριστικά ώστε να επενδύσουμε καλύτερα στις μελλοντικές μας φιλίες. «Η φιλία είναι μια σχέση στην οποία αξίζει να επενδύουμε, καθώς δίνει αξία ,σκοπό , σύνδεση , ασφάλεια ,αυτοεκτίμηση και χαρά στη ζωή», υπογραμμίζει η Αλεξάνδρα Καππάτου.

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1618700/to-kryfo-penthos-otan-teleionei-mia-filia-pote-symvainei-kai-pos-na-to-diaxeiristoyme

Copy link
Powered by Social Snap