sxoleio-epistrofh
Εκτύπωση άρθρου


Η εξάχρονη Αιμιλία θα ξεκινήσει τη φοίτησή της στο μεγάλο σχολείο. Η δασκάλα της στο νηπιαγωγείο τής έχει πει τόσα όμορφα πράγματα για το νέο σχολείο, που δικαίως η μικρή ανυπομονεί. Επιτέλους, έφθασε η στιγμή να πάει για πρώτη φορά. Μπαίνοντας στο μεγάλο προαύλιο με τα άγνωστα παιδιά, σφίγγει ενστικτωδώς το χέρι της μαμάς της. Μόλις βλέπει τη Λυδία και την Τάνια, φίλες της από το νηπιαγωγείο, τρέχει με ορμή και ενθουσιασμό να τις συναντήσει. Σαν να ανακουφίστηκε που μέσα στα τόσα άγνωστα παιδιά είδε τις δύο φίλες της. Ευτυχώς, αυτό θα τη βοηθήσει να προσαρμοστεί αμέσως.
Η μετάβαση στο δημοτικό σηματοδοτεί για το παιδί την επίσημη έναρξη της σχολικής του ζωής. Βρίσκεται σε ένα νέο περιβάλλον, με περισσότερα, άγνωστα κυρίως, και μεγαλύτερα παιδιά και έναν νέο δάσκαλο ή δασκάλα. Στην καθημερινότητά του μπαίνουν πλέον βιβλία, τετράδια, διάβασμα…

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί στη νέα του καθημερινότητα και να κατευνάσετε το άγχος που πιθανόν φέρει μαζί της;
Προετοιμαστείτε οικογενειακώς

Ξεκινήστε να μιλάτε στο παιδί για το δημοτικό, αρκετό καιρό πριν ξεκινήσει τη φοίτησή του εκεί. Θυμηθείτε ότι ήδη έχει ενημερωθεί από τη νηπιαγωγό του.
Πηγαίνετε μια βόλτα για να του το δείξετε, εξηγήστε του ότι τα παιδιά παίζουν στο διάλειμμα, πείτε του πόσα ωραία καινούρια πράγματα θα μάθει, πόσα θα ανακαλύψει, ότι θα κάνει νέους φίλους κ.λπ.
Εξηγήστε του με σαφήνεια πόσο χρόνο θα περνάει κάθε μέρα στο σχολείο, τι ώρα θα πρέπει να βρίσκεται εκεί το πρωί και τι ώρα θα φεύγει το μεσημέρι, ποιος θα το πηγαινοφέρνει.
Καθησυχάστε το λέγοντάς του πως, για οτιδήποτε χρειαστεί, δεν υπάρχει λόγος να φοβάται ή να διστάζει. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να το πει κατευθείαν στους δασκάλους, και αυτοί θα το βοηθήσουν.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο για το δημοτικό ως προς τα βασικά της αυτονομίας και της αυτοεξυπηρέτησής του.
Διαλέξτε μαζί την τσάντα του και ένα μέρος του εξοπλισμού που θα χρειαστεί, για να του δημιουργήσετε το αίσθημα της συμμετοχής στην προετοιμασία και της προσμονής.
Μιλήστε του για τα δικά σας σχολικά χρόνια: για τη δική σας πρώτη μέρα στο δημοτικό, τους δασκάλους σας, τις εκδρομές, το πιο ενδιαφέρον πράγμα που μάθατε, πόσο ενθουσιασμένοι ήσασταν με τα βιβλία, με τους φίλους σας, δείξτε του φωτογραφίες κ.λπ.
Η πρώτη μέρα: κάθε αρχή και δύσκολη

Προσπαθήστε το πρώτο πρωινό ξύπνημα του παιδιού για το σχολείο να είναι ευχάριστο. Ετοιμάστε του το αγαπημένο του πρωινό και μην τρέχετε πανικόβλητοι. Είναι καλύτερα να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα, ώστε να έχετε χρόνο για όλα, παρά να πιεστείτε.
Διαλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει. Είναι σημαντικό να νιώθει άνετα και να έχει αυτοπεποίθηση.
Μη φτάσετε στο σχολείο τελευταία στιγμή. Πηγαίνετε τουλάχιστον ένα τέταρτο προτού χτυπήσει το κουδούνι, για να έχει λίγο χρόνο το παιδί να μπει στο «πνεύμα».
Μη δείχνετε αναστατωμένοι, αγχωμένοι ή λυπημένοι. Η μέρα είναι ασφαλώς γεμάτη συγκινήσεις και για σας, όμως αφήστε το παιδί στους δασκάλους με χαμόγελο και εμπιστοσύνη, διαβεβαιώνοντάς το με τη στάση σας πως όλα είναι υπό έλεγχο.
Μην αργήσετε να πάτε να πάρετε το παιδί από το σχολείο, για να μη φοβηθεί ότι το ξεχάσατε ή το εγκαταλείψατε.
Στην επιστροφή για το σπίτι, μη βομβαρδίζετε το παιδί με ερωτήσεις για το πώς ήταν η ημέρα του. Αφήστε το ίδιο να σας μιλήσει όποτε θέλει και για ό,τι θέλει.
Μια καλή ιδέα θα ήταν μετά την πρώτη μέρα στο σχολείο να πάτε σε κάποιο όμορφο μέρος για φαγητό και χαλάρωση.

Απόσπασμα

ΝΕΟ Βιβλίο Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά

Copy link
Powered by Social Snap