Ορισμένες αδιόρατες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο περπατούν οι πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη άνοιας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, στη Βρετανία, ανακάλυψαν πως ο τρόπος βάδισης των ασθενών αλλάζει όταν αρχίζουν να φθίνουν οι νοητικές λειτουργίες τους και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προειδοποιητική ένδειξη ότι πρέπει να αρχίσουν θεραπεία και για την άνοια.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Frontiers in Aging Neuroscience», οι πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώνουν άνοια σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.
Στην παρούσα μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου, συμμετείχαν 121 πάσχοντες από αρχόμενο Πάρκινσον και 184 υγιείς συνομήλικοί τους.
Οι εθελοντές περπάτησαν επί 2 λεπτά σε έναν ειδικό κυλιόμενο διάδρομο μήκους 7 μέτρων, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με κομπιούτερ που ανέλυαν τον τρόπο της βάδισης, καταγράφοντας λ.χ. το μήκος του διασκελισμού, το ρυθμό της βάδισης και το αν το σώμα ταλαντευόταν προς τα πλάγια (αποτελεί ένδειξη για το αν ένας άνθρωπος ελέγχει τη στάση του σώματός του ή όχι).
Υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αξιολόγησης της νοητικής λειτουργίας τους.
Η συνδυασμένη ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως υπάρχει «ισχυρή συσχέτιση» ανάμεσα στον ρυθμό της βάδισης με την ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής, καθώς και στον έλεγχο της στάσης του σώματος με την ενεργό μνήμη.
«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιου είδους συσχετίσεις τόσο νωρίς στην πορεία της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λυν Ρότσεστερ, καθηγήτρια Επιστήμης της Ανθρώπινης Κίνησης στο Νιούκασλ.
«Η συνέχιση της παρακολούθησης των ασθενών θα επιβεβαιώσει εάν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της μελλοντικής νοητικής έκπτωσης και του κινδύνου άνοιας, ώστε να αρχίζουν εγκαίρως οι ασθενείς την ενδεδειγμένη θεραπεία για την άνοια».
Αν και η νόσος του Πάρκινσον είναι για πολλούς «συνώνυμη» με το τρέμουλο (τρόμο) του σώματος, το πιο χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι οι αργές κινήσεις, που παρατηρούνται σε όλους τους ασθενείς.
Αντιθέτως, το ένα τρίτο των ασθενών δεν παρουσιάζουν τρέμουλο.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα