Εκτύπωση άρθρου

Tα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούω από τους γονείς να αναφέρουν ότι εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος της καθημερινότητας δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να απολαύσουν την επαφή με τα παιδιά τους. Περιμένουν, λοιπόν, τα σαββατοκύριακα. Tότε ελπίζουν να ξεκουραστούν, να παίξουν με τα παιδιά τους, να βγουν έξω όλοι μαζί ως οικογένεια, να βρεθούν με το σύντροφό τους κ.λπ.

Σε αυτές τις περίφημες δύο ημέρες επενδύετε συνήθως τόσο πολλά που, στο τέλος, δεν καταφέρνετε να ξεκουραστείτε ούτε να χαρείτε, και ξεκινά η επόμενη εβδομάδα με ένα αίσθημα μη ικανοποίησης.

Eίναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που «πρέπει» να γίνουν. Όταν, μάλιστα, τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο, υπάρχει και το θέμα της μελέτης των μαθημάτων τους. Έτσι, τα σαββατοκύριακα είναι συχνές οι διαμάχες γύρω από το διάβασμα και τη «δουλειά» που έχουν τα παιδιά για το σχολείο, γιατί δεν είναι ασυνήθιστο να τα αφήνουν όλα για την τελευταία στιγμή! Eπίσης υπάρχουν και κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες που συνήθως γίνονται το Σάββατο, όπως ο αθλητισμός ή μια ξένη γλώσσα ή κάποιο φροντιστήριο.

Nα προσθέσουμε τα ψώνια της οικογένειας στο σούπερ μάρκετ, που πολλές φορές τα αφήνετε για το Σάββατο, ή το να βάλετε πλυντήριο, να μαγειρέψετε, να μαζέψετε το σπίτι κ.λπ. Tελικά, όπως φαίνεται, τα σαββατοκύριακα έχετε ένα ατελείωτο πηγαινέλα.

Κάποιες προτάσεις…
• Να συζητήσετε με το σύντροφό σας πώς θέλετε να περνάτε το σαββατοκύριακο, ώστε να οργανώσετε όπως μπορείτε καλύτερα το χρόνο σας.
• Είναι σημαντικό να έχετε σχεδιάσει να κάνετε κάτι, για να περιμένετε με χαρά το τέλος της εβδομάδας.
• Να συζητήσετε με τα παιδιά σας και να συμφωνήσετε ότι η μελέτη των μαθημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή ή να έχουν μείνει πολύ λίγα, προκειμένου να έχουν και αυτά ελεύθερο χρόνο να παίξουν, να συναντήσουν τους φίλους τους.
• Ακόμα κι αν έχουν κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες, στον ενδιάμεσο χρόνο μπορείτε να κάνετε κάτι για εσάς, π.χ., έναν περίπατο στα μαγαζιά ή να βγείτε για έναν καφέ.

Διαβάστε περισσότερες ιδέες για ένα ξέγνοιαστο οικογενειακό Σαββατοκύριακο στο βιβλίο της Α. Καππάτου «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά». Από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap