Το «μπλε χαπάκι» για την στυτική δυσλειτουργία δεν ωφελεί μόνο την ερωτική ζωή, αλλά και την καρδιά – αν και σε διαφορετική δοσολογία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν ότι η δραστική ουσία τού βιάγκρα, η κιτρική σιλδεναφίλη, μπορεί να αποτρέψει την πάχυνση του καρδιακού μυός και να βελτιώσει την ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί αίμα προς όλο το σώμα, εμποδίζοντας έτσι την έναρξη της καρδιακής ανεπάρκειας.
«Απαιτούνται τώρα μεγαλύτερες μελέτες για να προχωρήσει η έρευνα σε αυτό τον τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αντρέα Μ. Ισιντόρι, αναπληρωτής καθηγητής και υπεύθυνος του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κλινικής & Μοριακής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.
Όπως γράφουν ο δρ Ισιντόρι και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «BMC Medicine», ανέλυσαν 24 προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 1.600 άνδρες.
Σε όλες τις μελέτες, οι άντρες είχαν χωριστεί τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπαιρνε χαμηλή δόση σιλδεναφίλης και η άλλη μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).
Όλοι οι άντρες έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όχι υποχρεωτικώς και απο στυτική δυσλειτουργία.
Τα ευρήματα
Όπως έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση, στους άντρες με υπετροφία της αριστερής κοιλίας η σιλδεναφίλη εμπόδισε την αλλαγή του σχήματος της καρδιάς (η υπερτροφία αυτή κανονικά οδηγεί σε πάχυνση και διόγκωση του καρδιακού μυός).
Στους άντρες με άλλες παθήσεις, εξάλλου, το φάρμακο βελτίωσε την αποτελεσματικότητα με την οποία η καρδιά ωθεί αίμα προς την αορτή για να διανεμηθεί σε όλο το σώμα, ενώ βελτίωση και την χαλάρωση της καρδιάς ανάμεσα στους παλμούς.
«Πολύ λίγα φάρμακα από αυτά που χρησιμοποιούνται στην καρδιολογία επηρεάζουν αυτές τις παραμέτρους», είπε ο δρ Ισιντόρι. «Επομένως, δυνητικά μπορεί να είναι τεράστιος ο αντίκτυπος του φαρμάκου στην πρόληψη και την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας».
Ο δρ Ισιντόρι είπε ακόμα πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα άλλο εύρημα: με τις δόσεις τις σιλδεναφίλης που πήραν οι εθελοντές, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου οπτικών διαταραχών και φωτοευαισθησίας, όπως συμβαίνει μερικές φορές με τις κλασικές δόσεις για τη στυτική δυσλειτουργία.
Έσπευσε, εν τούτοις, να προσθέσει πως επειδή οι μελέτες που εξετάσθηκαν είχαν διεξαχθεί αποκλειστικά σε άντρες, θα πρέπει να διερευνηθεί η τυχόν αξία του και για τις γυναίκες.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σιλδεναφίλη και τα άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας μπορεί να ωφελήσουν τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, χαλαρώνοντας τις πνευμονικές αρτηρίες και διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος σε τμήματα της καρδιάς στα οποία είναι ελλιπής.
Οι επιδράσεις αυτές, λένε οι ειδικοί, δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, διότι αυτός είναι και ο τρόπος δράσης του βιάγκρα για τη στυτική δυσλειτουργία: διεγείρει την ροή αίματος στο πέος και έτσι βελτιώνει τη στύση.
Και για άλλα νοσήματα
Οι επιδράσεις της σιλδεναφίλης στην κυκλοφορία του αίματος είναι και ο λόγος που είναι ήδη εγκεκριμένη (με άλλη ονομασία, όχι ως βιάγκρα) για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) και δοκιμάζεται στο φαινόμενο Raynaud.
Η ΠΑΥ είναι μία σπάνια εξελισσόμενη νόσος που οφείλεται στην προοδευτική στένωση των πνευμονικών αρτηριών, που συνδέουν την δεξιά πλευρά της καρδιά με τους πνεύμονες.
Αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζεταιη ροή του αίματος διαμέσου των πνευμονικών αρτηριών και η δεξιά πλευρά της καρδιάς να λειτουργεί υπό αυξανόμενη πίεση για να μπορέσει να ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες – και τελικά αναπτύσσεται καρδιακή ανεπάρκεια.
Το φαινόμενο Raynaud είναι μία διαταραχή κατά την οποία οι αρτηρίες των άκρων συσπώνται έντονα κατά την επαφή με το ψύχος, με συνέπεια να διακόπτεται προσωρινά η ροή του αίματος και μετά να ξαναρχίζει. Έτσι, τα δάκτυλα των ασθενών ασπρίζουν και μελανιάζουν κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με κρύο νερό ή όταν βγαίνουν απότομα στο κρύο από έναν θερμαινόμενο χώρο.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα