Εκτύπωση άρθρου

Όσο περισσότερο έζησαν οι γονείς, τόσο περισσότερο είναι πιθανόν να ζήσουν και τα παιδιά τους.

Πες μου πόσο έζησαν οι γονείς σου να σου πω πόσο θα ζήσεις ή… των μακρόβιων (γονέων) τα παιδιά ζουν και αυτά πολύ!

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα μελέτη που έγινε για αυτό το θέμα, όσο περισσότερο έζησαν οι γονείς, τόσο περισσότερο είναι πιθανόν να ζήσουν και τα παιδιά τους, αφού τα παιδιά μακρόβιων γονέων εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα καρδιοπάθειας, λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά, λιγότερη υπέρταση και χοληστερόλη.

Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Τζάνις ‘Ατκινς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “American College of Cardiology” του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, όσο περισσότερο ζουν οι γονείς, τόσο περισσότερο μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν και τα παιδιά τους, καθώς επίσης να παραμείνουν υγιή μετά τα 60 και τα 70 τους, κινδυνεύοντας λιγότερο από καρδιά και καρκίνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 186.000 ατόμων ηλικίας 55 έως 73 ετών.

Διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος θανάτου ενός ανθρώπου από καρδιά ήταν 20% μικρότερος για κάθε δεκαετία που τουλάχιστον ο ένας γονέας του είχε ζήσει πέρα από την ηλικία των 70 ετών. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος για το παιδί ήταν 16% μικρότερος να πεθάνει πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, αν οι γονείς του πέρασαν τα 70.

Επιπλέον, όσοι είχαν μακρόβιους γονείς, εμφάνιζαν κατά μέσο όρο 7% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, ενώ είχαν και λιγότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη κ.α.

Παρόλο που, σύμφωνα με τη μελέτη, παράγοντες όπως το κάπνισμα, το πολύ αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία παίζουν ρόλο στο προσδόκιμο ζωής, η διάρκεια ζωής των γονιών κάποιου επίσης παίζει ρόλο στο πόσο θα ζήσει και πόσο υγιής θα είναι.

Η μελέτη έδειξε ότι η αυξημένη διάρκεια ζωής των γονιών συνδέεται με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, υψηλότερο εισόδημα, περισσότερη σωματική άσκηση, μικρότερη παχυσαρκία και λιγότερο κάπνισμα.

News.gr

Copy link
Powered by Social Snap