Λύση για το «τέλος των αντιβιοτικών»
Επιθετικά βακτήρια για να εξοντώσουν παθογόνους μικροοργιανισμούς που προκαλούν ανθεκτικές λοιμώξεις, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά Βρετανοί ερευνητές, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια ουσιαστική λύση στο λεγόμενο «τέλος των αντιβιοτικών» που απειλεί την ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Current Biology, ερευνητές του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, απέδειξαν σε πρώτη φάση, σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο, ότι το βακτηριοφάγο βακτήριο Bdellovibrio bacteriovorus οδηγεί σε δραστική μείωση κατά 4.000 φορές του πληθυσμού της Σιγκέλλα, μιας ομάδας βακτηρίων που προκαλεί την σιγκέλλωση, ένα λοιμώδες νόσημα (με διάρροια, εμετός και στομαχικές κράμπες). Η σιγκέλλωση προσβάλλει περίπου 160 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους πάνω από ένα εκατομμύριο πεθαίνουν.
Περαιτέρω πειράματα σε ψάρια, που είχαν μολυνθεί και με το Bdellovibrio bacteriovorus εκτός από τη Σιγκέλλα, έδειξαν ότι το 60% επιβίωσαν, έναντι ποσοστού επιβίωσης μόνο 25% σε εκείνα τα ψάρια όπου δεν είχε εισαχθεί ο βακτηριοφάγος.
Να σημειωθεί ότι, το Bdellovibrio bacteriovorus, το οποίο ενυπάρχει φυσικά στο ανθρώπινο σώμα χωρίς να προκαλεί πρόβλημα, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να σκοτώσει διάφορα άλλα βακτήρια, όπως τα κολοβακτηρίδια και τη σαλμονέλα.
Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες δεν κατέγραψαν ανησυχητικές παρενέργειες από την πρώτη αυτή δοκιμή της τακτικής «βακτήρια εναντίον βακτηρίων» γι’ αυτό και αναμένεται να την μελετήσουν περαιτέρω ως μια εναλλακτική λύση κατά των ανθεκτικών μικροβίων.
Πάντως, ο Δρ Σερτζ Μοστόβι του Κολεγίου Imperial χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο τη χρήση ενός ζωντανού αντιβιοτικού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ζώα και σε ανθρώπους».
Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές τονίζουν ότι ασφαλώς θα χρειασθούν πολλές περισσότερες δοκιμές ασφαλείας, προτού επιδιωχθεί η χρήση ζωντανών αντιβιοτικών για θεραπευτικούς σκοπούς σε ασθενείς.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ