alati
Εκτύπωση άρθρου

 

alati

Απαραίτητο για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου
Το αλάτι είναι ωφέλιμο και επικίνδυνο συγχρόνως, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εξαρτάται από την ποσότητα που το καταναλώνουμε. Πάντως, ωφέλιμο είναι σίγουρα όταν καταναλώνεται με μέτρο και είναι ποιοτικά καλό.

Το αλάτι ευθύνεται για την καλή ισορροπία της υγείας μας και την αποφυγή της αφυδάτωσης. Ο ρόλος του επίσης είναι σημαντικός για την οξύτητα του αίματος, τις μυϊκές συσπάσεις και τη μετάδοση των μηνυμάτων μέσω των νεύρων.

Όμως, το θαλασσινό αλάτι αποτελεί και μια κύρια πηγή ιωδίου, ενός ολιγοστοιχείου απαραίτητου για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το ιώδιο διέπει επίσης το βασικό μεταβολισμό του οργανισμού. Η έλλειψή του, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι, μπορεί να εκδηλωθεί με υπερβολική ευαισθησία, δυσκοιλιότητα, βρογχοκήλη, αύξηση χοληστερόλης, αλλά και μείωση της γονιμότητας, αύξηση της πιθανότητας αποβολής και νεογνικής θνησιμότητας ή ακόμα και πνευματική καθυστέρηση στα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει πως τα συμπληρώματα ιωδίου βελτιώνουν την πνευματική κατάσταση.

Η έλλειψη αλατιού, πράγμα πολύ σπάνιο, που προσβάλλει κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους, επειδή αυτοί αφυδατώνονται γρηγορότερα, εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα: ξηρό στόμα, ανορεξία, απάθεια, εμετό, κράμπες και επιτάχυνση του σφυγμού.

Οι ανάγκες σε αλάτι για έναν ενήλικα είναι 7 γραμμ. περίπου την ημέρα. Όμως, είναι αυξημένες σε περίπτωση ζέστης (η εφίδρωση αποβάλλει αλάτι) και έντονης σωματικής δραστηριότητας, σημαντικών απωλειών από την πεπτική οδό (εμετοί, διάρροια) ή αν γίνεται κατάχρηση καθαρτικών ή διουρητικών.

Όμως, η συνηθισμένη κατανάλωση αλατιού σήμερα είναι κατά μέσο όρο 12 γραμμ. την ημέρα, δηλαδή 2 κουταλιές του γλυκού. Πρόκειται δηλαδή για ποσότητα που δεν αντιστοιχεί στις φυσιολογικές μας ανάγκες. Μερικές φορές το πολύ αλάτι βλάπτει, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, κίρρωση, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιοπάθειες.

Δυστυχώς, όλοι είμαστε εκτεθειμένοι περισσότερο στην υπερβολική ποσότητα αλατιού παρά στην έλλειψή του, γιατί έχουμε τη συνήθεια να αλατίζουμε πολύ τα φαγητά μας και να τρώμε πολλές βιομηχανοποιημένες τροφές που εμπεριέχουν «κρυμμένο» αλάτι.

Για να επωφελείστε όσο μπορείτε περισσότερο από αυτό το τόσο ζωτικής σημασίας προϊόν, πρέπει να προσέχετε και την ποιότητά του. Για παράδειγμα, το ιωδιούχο ή το μη επεξεργασμένο αλάτι περιέχει μεταλλικά στοιχεία της φύσης, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, ώστε να χρησιμοποιεί αρμονικά το αλάτι που προσλαμβάνει.

Πηγή: belife.gr

newsbeast 

Copy link
Powered by Social Snap