Η αίσθηση ότι έχουμε έναν σκοπό στη ζωή μας δε μας βοηθάει μόνο να αποκτήσουμε ψυχοσυναισθηματική ισορροπία αλλά και να μειώσουμε το ενδεχόμενο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.
Αυτό έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Κοινότητας. Η έρευνα έγινε από το Νοσοκομείο Mt. Sinai St. Luke’s-Roosevelt στη Νέα Υόρκη και στηρίχτηκε στη μεταανάλυση δεδομένων από προηγούμενες μελέτες οι οποίες διερευνούσαν τη συσχέτιση του σκοπού στη ζωή (η αίσθηση δηλαδή ότι η ζωή μας έχει κάποιο νόημα ή χρησιμότητα για εμάς και για άλλους) με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Στη διάρκειά της μελετήθηκαν δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 136.000 ανθρώπους οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε 10 έρευνες.
Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μ.ό. 67 ετών και παρακολουθούνταν περίπου για 7 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα πάνω από 14.500 από αυτούς απεβίωσαν από διάφορες αιτίες ενώ πάνω από 4.000 υπέστησαν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό κ.λπ.)
Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που είχαν υψηλή αίσθηση ενός σκοπού στη ζωή διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ενώ η θνησιμότητα στην περίπτωσή τους μειωνόταν μειωνόταν έως και κατά το 1/5 σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κάποιον στόχο ή δεν έβρισκαν ιδιαίτερο νόημα για να ζουν.
Στις παραμέτρους των ερευνών συνυπολογίζονταν η προηγούμενη ύπαρξη καρδιαγγειακού νοσήματος καθώς και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην εμφάνισή τους.
Η μεγάλη αυτή ανάλυση είναι ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της πεποίθησης που θέλει την αρνητική ψυχολογία να συνδέεται με επιπτώσεις απειλητικές για την υγεία ή και για τη ζωή μας. Αντίθετα η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων -και η ύπαρξη στόχων εντάσσεται σε αυτήν μια και μας κάνει δημιουργικούς, μας δίνει κίνητρα κ.λπ.- συμβάλλει στη λειτουργικότητα και τη μακροζωία μας.
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151203112844.htm
Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου