circus2
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο – Συγγραφέα

Όταν  μιλάμε για το τσίρκο, η σκέψη μας πηγαίνει αυτόματα στα παιδιά. Διότι κανένα θέαμα δεν έχει τόσο ενθουσιώδες παιδικό κοινό όσο το τσίρκο. Προσφέρει πλήθος καινούριων ερεθισμάτων και εκπλήξεων που ευχαριστούν τα παιδιά, αλλά και τροφοδοτούν τη φαντασία τους.

Καθώς το παιδί μπαίνει στο τσίρκο, βλέπει ότι επικρατεί γιορταστική ατμόσφαιρα με τις φανταχτερές έγχρωμες αφίσες, τα μπαλόνια κ.ά. Kαι αρχίζει η παράσταση!

Aπό αυτή τη στιγμή το παιδί θα βρεθεί από έκπληξη σε έκπληξη. Λιοντάρια που περνούν μέσα από στεφάνια με  φωτιά, χιμπατζήδες που κάνουν ποδήλατο, ακροβάτες που πετούν στον αέρα και, φυσικά, οι παλιάτσοι που προκαλούν άφθονο γέλιο. Tο παιδί σας στο τσίρκο όχι μόνο θα απολαύσει ένα ζωντανό θέαμα, αλλά θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, μέσα από τα χειροκροτήματα, υπό τον ήχο της μουσικής, τα γέλια και τα τραγούδια.

Ενημερώστε το πώς είναι το τσίρκο…

• Πείτε του πως θα πάτε σ’ ένα μέρος, όπου θα μπορέσει να δει πράγματα φανταστικά, να γελάσει με τα υπόλοιπα παιδιά και τους γονείς τους.

• Μπορείτε να του περιγράψετε πώς είναι η σκηνή του τσίρκου από μέσα και να του διηγηθείτε τις παραστάσεις που θα δει, χρησιμοποιώντας παραδείγματα, όπως: «Θα δεις άλογα και λιοντάρια σαν αυτά που υπάρχουν στο παραμύθι που σου χάρισα, μόνο που θα είναι αληθινά αυτή τη φορά και θα κάνουν πράγματα που θα σε εντυπωσιάσουν».

• Μην ξεχάσετε να το βεβαιώσετε ότι τα ζώα που θα δει στο τσίρκο, ακόμα και τα άγρια, «είναι καλά εκπαιδευμένα και δεν κάνουν κακό».

• Στη διάρκεια της παράστασης, είναι πιθανό το παιδί σας, ειδικά αν είναι προσχολικής ηλικίας, να νιώσει κουρασμένο, ανήσυχο και σε κάποιες στιγμές τρομαγμένο από τις διαστάσεις του θεάματος. Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις του και με ηρεμία καθησυχάστε το.

• Μην απαιτείτε από αυτό να συμπεριφερθεί σαν «μεγάλος».

• Eίναι πολύ σημαντικό το μικρό σας να νιώθει πως είστε κοντά του, πως κατανοείτε τις ανησυχίες του.

• Tο παιδί θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις γι’ αυτά που βλέπει. Σχολιάστε μαζί του όσα παρακολουθείτε.

• Aν το παιδί είναι κουρασμένο και δεν αντέχει άλλο, μην διστάσετε να φύγετε. Αν προσπαθήσετε να το κρατήσετε με το ζόρι, θα του αφήσει μια πικρή γεύση αυτή η εμπειρία.
 

Copy link
Powered by Social Snap