Εκτύπωση άρθρου

Νέα στοιχεία για την επίπτωση του καπνίσματος

Πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν αρωματικές χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα, υποστηρίζουν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environmental Health Perspectives, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζοζεφ Αλλεν, έλεγξαν 51 είδη αρωματικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε συσκευές ηλεκτρονικού ατμίσματος. Τα 47 προϊόντα (ποσοστό άνω του 75%) περιείχαν διακετύλιο.

Πρόκειται για χημική ουσία που έχει ήδη σχετιστεί με σοβαρές πνευμονοπάθειες, όπως η αποφρακτική βρογχιολίτιδα.

Επίσης, δύο ακόμη αρωματικές χημικές ουσίες που θεωρούνται επιβαρυντικές για το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, εντοπίστηκαν σε πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η μια είναι η ακετοΐνη, που βρέθηκε σε 46 διαλύματα, ενώ η 2,3-πεντανοδιόνη βρέθηκε σε 23.

«Η επιστημονική τεκμηρίωση των προβλημάτων υγείας, όπως η αποφρακτική βρογχιολίτιδα, που προκαλεί η εισπνοή αρωματικών χημικών ουσιών, είναι γνωστή εδώ και μια δεκαετία» σημειώνει ο Δρ Αλλεν.

Και ο συμμετέχων στη μελέτη, Ντέιβιντ Κριστιανι, καθηγητής Περιβαλλοντικής Γενετικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, προσθέτει ότι «επειδή η μελέτη για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία έχει επικεντρωθεί στη νικοτίνη, διαπιστώνουμε διαρκώς ότι εν τέλει γνωρίζουμε ελάχιστα για τα νέα αυτά προϊόντα καπνίσματος. Εκτός λοιπόν από νικοτίνη, περιέχουν και άλλους καρκινογόνους παράγοντες, όπως φορμαλδεΰδη, καθώς και αρωματικές ουσίες που κάνουν ζημιά στους πνεύμονες».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap