Εκτύπωση άρθρου

Η αναζήτηση της ευτυχίας μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν βάλουμε τις σωστές προτεραιότητες. Και μία από αυτές, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο British Columbia, είναι να βάλουμε το χρόνο πάνω από το χρήμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν έξι έρευνες με πάνω από 4.600 συμμετέχοντες στους οποίους υποβλήθηκαν διάφορα “χειροπιαστά” ερωτήματα όπως αν θα προτιμούσαν μια δουλειά που θα τους απέφερε χρήματα αλλά θα απαιτούσε περισσότερες ώρες εργασία ή το αντίστροφο κ.λπ.

Οι μισοί περίπου προέκυψε ότι εκτιμούσαν περισσότερο την ύπαρξη χρημάτων στη ζωή τους ενώ οι άλλοι μισοί (ελαφρώς περισσότεροι από τους πρώτους) τη διάθεση χρόνου. Από όλους αυτούς (και αφού οι επιστήμονες συνυπολόγισαν διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν στο αποτέλεσμα) φάνηκε πώς όσοι έδιναν περισσότερη σημασία στον χρόνο και τον αξιοποιούσαν καλύτερα ένιωθαν τελικά και πιο κοντά στην ευτυχία.

Φάνηκε επίσης, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο πώς αυτοί που εκτιμούσαν περισσότερο τον χρόνο ήταν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες καθώς οι πιο νέοι συχνά πιστεύουν πώς ο χρόνος είναι άπειρος. Όπως είπαν και οι ερευνητές οι μεγάλοι άνθρωποι θέλουν περισσότερο να δίνουν νόημα στον χρόνο που έχουν με άλλους τρόπους και όχι βγάζοντας χρήματα. Και συστήνουν σε όλους όσους θέλουν να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι να ξεκινήσουν κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν το χρόνο τους (να ξεκινήσουν π.χ. ένα χόμπι ή να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες σε ασθενέστερες ομάδες κ.λπ.)καθώς οι μικρές αλλαγές είναι το πρώτο βήμα για τις μεγάλες.

https://psychcentral.com/news/2016/01/08/belief-that-time-is-more-important-than-money-happiness/97357.html

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap