Εκτύπωση άρθρου

Ένα σκεύασμα υγρής ασπιρίνης μπορεί να καταπολεμά αποτελεσματικά τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία νέα πρωτοποριακή μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ ανακάλυψαν ότι τα συστατικά του μπορούν να διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό – ένα συνονθύλευμα στενά συνδεδεμένων μεταξύ τους κυττάρων, τα οποία απομονώνουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό από οτιδήποτε ξένο, όπως μικρόβια και τοξικές ουσίες.

Δυστυχώς, ο φραγμός αυτός εμποδίζει και την είσοδο χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στον εγκέφαλο, με συνέπεια να μην μπορούν να βοηθηθούν επαρκώς οι πάσχοντες από καρκίνος του εγκεφάλου.

Οι πρώτες δοκιμές της υγρής ασπιρίνης σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα εγκεφάλου στο εργαστήριο έδειξαν ότι είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες χημειοθεραπείες στην καταπολέμησή τους.

Και οι ερευνητές πιστεύουν πως μπορούν να την εμπλουτίσουν με αντικαρκινικά φάρμακα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά της.

Τα νέα ευρήματα θα ανακοινωθούν σήμερα στο συνέδριο BrainTumours 2016, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας του Καρκίνου (WCRF),κάθε χρόνο τουλάχιστον 256.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν ότι έχουν κάποια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, για τον οποίο μπορεί να χρειασθούν εγχείρηση αν είναι εφικτή η αφαίρεσή του και ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.

Ωστόσο η χημειοθεραπεία δεν έχει καλή αποτελεσματικότητα διότι τα φάρμακα δυσκολεύονται να φτάσουν έως τους όγκους.

Η υγρή ασπιρίνη, που προς το παρόν αποκαλείται με την κωδική ονομασία IP1867B, είναι μία ειδική μορφή του φαρμάκου που εκτός από το φάρμακο περιέχει έναν «διαλύτη» και έναν «σταθεροποιητή» που επιτρέπουν στα μόρια της ασπιρίνης να γίνουν αρκετά μικροσκοπικά ώστε να διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Το σκεύασμα δοκιμάστηκε σε καρκινικά κύτταρα από ενήλικες και παιδιά με γλοιοβλάστωμα, μία συχνή και επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.

Επειδή και τα τρία συστατικά του είναι εγκεκριμένα για χρήση σε ανθρώπους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα σε 2-3 χρόνια θα μπορέσουν να αρχίσουν οι δοκιμές του σκευάσματος σε ανθρώπους.

Η ασπιρίνη εκτός από αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διαθέτει (και) αντικαρκινικές. Ήδη μικρή δόση του φαρμάκου συνιστάται σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του βρετανικού οργανισμού Brain Tumour Research στο Κέντρο Έρευνας Όγκων Εγκεφάλου (BTRC) του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap