Εκτύπωση άρθρου

Προκαταρκτικά στοιχεία από νέα μελέτη

Μια αιματολογική εξέταση που ανέπτυξαν ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μπορεί να δώσει στο μέλλον την δυνατότητα στους γιατρούς να διαπιστώνουν άμεσα αν η αντικαρκινική φαρμακευτική αγωγή έχει αποτέλεσμα.

Αν και η εξέταση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο ερευνητικό στάδιο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα συμβάλλει στην διάδοση των λεγόμενων βιοψιών «υγρής μορφής» στην μάχη κατά του καρκίνου, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Advances.

Ως γνωστόν, συνήθως οι γιατροί διενεργούν επεμβατικές βιοψίες για να πάρουν δείγμα του όγκου, να το μελετήσουν και βάσει των πληροφοριών που θα συλλέξουν να πάρουν αποφάσεις για την θεραπευτική τακτική που θα εφαρμόσουν ή να παρακολουθήσουν την ανταπόκριση του ασθενή στην αγωγή.

Αλλά οι διαδικασίες αυτές συνήθως ταλαιπωρούν τους ασθενείς και ενέχουν κάποιους κινδύνους, όπως αιμορραγία και μόλυνση. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις οι όγκοι είναι δυσπρόσιτοι και μερικοί ασθενείς δεν είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να υποστούν μια επεμβατική διαδικασία βιοψίας.

Έτσι τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει εστιάσει στην τεχνολογίας της «υγρής βιοψίας», που επιτρέπει στους γιατρούς να ανιχνεύσουν και αναλύουν το DNA του όγκου σε ένα δείγμα αίματος.

Είναι σαφώς απλούστερη διαδικασία, είναι περισσότερο προτιμητέα από τους ασθενείς και δεν ενέχει τους κινδύνους της κλασσικής βιοψίας.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την πρώτη εξέταση που ανιχνεύει συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που επηρεάζουν ορισμένους ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα. Αν λοιπόν είναι φορείς μεταλλάξεων του γονιδίου EGFR τότε μπορούν να επωφεληθούν από θεραπεία με την δραστική ουσία ερλοτινίμπη.

Επίσης, τον Ιούνιο μια μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) έδειξε ότι οι υγρές βιοψίες μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στις κλασσικές βιοψίες όταν πρόκειται για την ανίχνευση μεταλλάξεων στον καρκίνο.

Ο Δρ Κουι Τεκ Λεμ και οι συνεργάτες του προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα θέλοντας να δουν πως τα καρκινικά κύτταρα του ασθενή θα ανταποκριθούν σε μια δεδομένη θεραπεία

 Εφάρμοσαν μια τεχνική που χρησιμοποιεί «μικροβυθίσεις» για να αναπτύξουν ομάδες ογκο-κυττάρων από το δείγμα αίματος του ασθενή. Η νέα αυτή τακτική εφαρμόστηκε σε δείγματα αίματος 55 γυναικών που συμμετείχαν σε διάφορες μελέτες για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Τα καρκινικά κύτταρα των γυναικών εξετέθησαν σε δοξορουμπικίνη, ένα κλασσικό αντικαρκινικό φάρμακο, και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές όσο καλύτερα αναπτύσσονταν οι κυτταρικές ομάδες στις μικροβυθίσεις, τόσο χειρότερη η πρόγνωση για την ασθενή.

Η νέα αυτή τεχνική χρειάζεται δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας για να αποφανθεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι γιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους κρίσιμες πληροφορίες για το αν ο ασθενής ανταποκρίνεται στην αγωγή ή όχι, και να προχωρήσουν σε τυχόν αλλαγές.

Ο Δρ Λεμ σκοπεύει να ελέγξει την αξιοπιστία της νέας εξέτασης και σε άλλα αντικαρκινικά φάρμακα και άλλες μορφές καρκίνου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap