Εκτύπωση άρθρου

Πολύς κόσμος περιμένει πώς και πώς την Κυριακή για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει από το χάος της εβδομάδας και το ξεφάντωμα του Σαββατόβραδου. Πολλοί την περιμένουν για το περίφημο κυριακάτικο brunch (sic), άλλοι για χαλαρές βόλτες στο κέντρο της πόλης και φαγοπότι μέχρι τελικής πτώσης σε κάποια ταβέρνα, κατά γενική ομολογία όμως όλοι περιμένουν την Κυριακή για να χορτάσουν ύπνο χωρίς ξυπνητήρια.

Ωστόσο, αν είστε από αυτούς που έχουν μια ολόκληρη λίστα με πράγματα που θέλουν να κάνουν και στόχους που θέλουν να επιτύχουν αλλά ποτέ τον απαραίτητο χρόνο για να τα κάνετε, τα κυριακάτικα πρωινά πρέπει να γίνουν ο καλύτερός σας φίλος και όχι μια ακόμη δικαιολογία για άραγμα.

Δεν είναι τυχαίο πως μερικοί από τους πιο δημιουργικούς και επιτυχημένους ανθρώπους δηλώνουν πως επιλέγουν να σηκώνονται πολύ πρωί κάθε ημέρα της εβδομάδας επειδή «τίποτα δεν συγκρίνεται με την ησυχία του πρωινού». Υπάρχει μια γαλήνη στην ησυχία των πρώτων πρωινών ωρών της Κυριακής, όταν νιώθεις πως η πόλη ακόμη κοιμάται, που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με μια σπάνια διαύγεια. Όσο δύσκολο κι αν είναι να σηκωθείς από το κρεβάτι -πόσο μάλλον όταν σκέφτεσαι πως είναι το μοναδικό πρωινό που έχεις λίγο παραπάνω χρόνο κάτω από τη θαλπωρή των σκεπασμάτων- το κυριακάτικο πρωινό προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για την εκπλήρωση των σχεδίων σου: δεν υπάρχει κανένας περισπασμός, υπάρχει απόλυτη ηρεμία και το μυαλό σου είναι πολύ πιο καθαρό από όσο θα είναι μέσα στις ερχόμενες ώρες της ημέρας.

Και για να σας το κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο, ορίστε 7 λόγοι που θα σας πείσουν γιατί δεν πρέπει να σπαταλάτε τα πρωινά της Κυριακής μένοντας μέχρι αργά στο κρεβάτι ή βλέποντας τηλεόραση.

1. Ενόσω όλοι κοιμούνται, θα μπορείτε να κινηθείτε πολύ πιο γρήγορα

Όσο πιο νωρίς ξυπνήσετε, τόσο λιγότερος κόσμος θα έχει ξυπνήσει μαζί σας, το οποίο σημαίνει πως είτε αρχίσετε να κάνετε ό,τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε μέσα στο σπίτι σας είτε έξω από αυτό, θα υπάρχουν πολύ, πολύ λιγότεροι άνθρωποι να σας καθυστερήσουν και να σας αποσπάσουν την προσοχή.

2. Τίποτα δεν είναι ανοιχτό αυτή την ώρα

Εκτός από κάποια 24ωρα μαγαζιά και μερικά καφέ, οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε παραμένουν κλειστές την Κυριακή είτε ανοίγουν αρκετά αργότερα μέσα στην ημέρα. Και αυτό είναι καλό γιατί, αν για παράδειγμα το σούπερ μάρκετ είναι κλειστό, δεν θα μπορέσετε να πείσετε τον εαυτό σας πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω ψώνια για το σπίτι» και να βγείτε, πάλι, εκτός σχεδίου. Όσο πιο πρωί σηκωθείτε, τόσο λιγότερες ευκαιρίες θα έχετε να βρείτε δικαιολογίες για να καθυστερήσετε τη δουλειά που πρέπει να κάνετε.

3. Θα νιώσετε πιο πλήρεις και επιτυχημένοι αργότερα

Λίγα πράγματα συγκρίνονται με την ικανοποίηση που παίρνεις όταν έχεις ξυπνήσει νωρίς και έχεις φέρει εις πέρας μια σειρά πραγμάτων την ώρα που οι υπόλοιποι μόλις έχουν σηκωθεί από το κρεβάτι τους. Από το να σηκωθείτε και να τρέξετε στους άδειους, ήρεμους δρόμους της πόλης μέχρι να ολοκληρώσετε μια εργασία μέσα στην ησυχία του πρωινού, αν ξεκινήσετε την Κυριακή σας νωρίς και γεμάτοι ενέργεια, θα έχετε περισσότερη θέληση να συνεχίσετε με αυτό το ρυθμό μέσα στην ημέρα.

4. Αν δεν σηκωθείτε νωρίς, απλά θα χάσετε όλο το πρωινό

Όσο κι αν θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι λέγοντας στον εαυτό σας «Μου αξίζει λίγη ξεκούραση, το μόνο που θέλω είναι να μείνω ξαπλωμένος όλη μέρα και να τρώω», στην πραγματικότητα το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι το να πάρετε απόφαση να σηκωθείτε. Από εκεί και πέρα θα διαπιστώσετε πως, τελικά, έχετε πολύ περισσότερη ενέργεια από όσο νομίζατε. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να ξεκινήσετε.

5. Μπορείτε να εκπληρώσετε πολλά περισσότερα από όσα νομίζατε

Πολλές φορές μεγεθύνουμε τα πράγματα στο μυαλό μας, πιστεύοντας πως κάποιοι στόχοι μας χρειάζονται άπειρο χρόνο για να πραγματοποιηθούν, όταν στην πραγματικότητα χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες ή και λίγες ώρες. Οι μεγάλοι στόχοι δεν απαιτούν πάντα και μεγάλες ποσότητες χρόνου. Το μόνο που απαιτούν είναι να κάτσετε κάτω και να συγκεντρωθείτε σε αυτούς. Οπότε γιατί να μην το κάνετε αυτό το ήσυχο κυριακάτικο πρωινό;

6. Η δημιουργική διαδικασία είναι διαφορετική το πρωί

Κάποιοι νιώθουν πιο δημιουργικοί νωρίς το πρωί και κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ, δεν υπάρχει σωστό και λάθος εδώ. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η διαύγεια του πρωινού είναι ίσως η καλύτερη από όλες. Αρκεί να κάνετε το πάπλωμα στην άκρη και να σηκωθείτε.

7. Μόλις σηκωθείτε, θα θυμηθείτε τι χρειάζεται για να πετύχετε τους στόχους σας

Ακριβώς όπως η Ρώμη δεν χτίστηκε μέσα σε μια ημέρα, έτσι και κανείς δεν έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα επειδή σηκώθηκε νωρίς ένα κυριακάτικο πρωί.

Μπορεί να παραπονιέστε πως δεν έχετε χρόνο για να εκπληρώσετε τους στόχους σας, πως θέλετε να αφήσετε τη βαρετή δουλειά σας για να ξεκινήσετε το δικό σας project, πως θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας, γενικότερα, όσο όμως και να εύχεστε να συμβούν όλα αυτά, θα συμβούν μόνο αν σταματήσετε να γκρινιάζετε και αναλάβετε δράση. Η επίτευξη των στόχων απαιτεί συνέπεια, δέσμευση και πρόγραμμα, επιμονή και υπομονή, απαιτεί το να βρείτε έναν ρυθμό εργασίας και να αφοσιωθείτε σε αυτόν μέχρι να σας γίνει συνήθεια και να αρχίσετε να παράγετε αποτελέσματα.

Και μια καλή αρχή για όλα αυτά, είναι να αρχίσετε να εκμεταλλεύεστε το έπακρο τα πρωινά σας και δει αυτά της Κυριακής.

Newsroom  
HuffPost Greece

Copy link
Powered by Social Snap