ipnosalkkola
Εκτύπωση άρθρου

ipnotikaΤο DORA-22 δρα με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα για τις αϋπνίες

Το νέο πειραματικό υπνωτικό χάπι υπόσχεται ήσυχες νύχτες στην αγκαλιά του Μορφέα χωρίς παρενέργειες όπως τα προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης

Ένα χάπι το οποίο υπόσχεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας έναν καλό νυχτερινό ύπνο χωρίς παρενέργειες, έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ζώα, όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Το νέο φάρμακο με την κωδική ονομασία DORA-22 δρα με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τα υπάρχοντα υπνωτικά τα οποία λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι παρενέργειες των υπαρχόντων φαρμάκων

Τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά για τις αϋπνίες στοχεύουν έναν νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που έχει χαλαρωτική δράση και ονομάζεται GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ). Ωστόσο συχνά συνδέονται με προβλήματα συγκέντρωσης καθώς και με αδυναμία.

Το νέο πειραματικό υπνωτικό δρα παρεμβαίνοντας στην ορεξίνη, σε μια ουσία του εγκεφάλου που μας κρατά ξύπνιους. Σε πειράματα αρουραίοι που έλαβαν το DORA-22 κοιμήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με άλλους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγχρόνως δεν εμφάνισαν τα προβλήματα μνήμης που παρουσίασαν άλλοι αρουραίοι οι οποίοι έλαβαν διαζεπάμη (βάλιουμ) καθώς και άλλα δύο πιο σύγχρονα υπνωτικά φάρμακα.

Αλλά και πίθηκοι που έλαβαν συμβατικά υπνωτικά παρουσίασαν προβλήματα στη μνήμη αλλά και στην εγρήγορση.

Χωρίς «παρατράγουδα» ακόμη και σε υψηλές δόσεις

Αντιθέτως η λήψη του DORA-22 δεν φάνηκε να συνδέεται με κανένα τέτοιο πρόβλημα. Δεν επηρέασε τη μνήμη ούτε τον χρόνο αντίδρασης των πειραματοζώων, ακόμη και όταν χορηγήθηκε σε πολύ υψηλές δόσεις.

Οι ειδικοί της φαρμακευτικής εταιρείας Merck που αναπτύσσει το νέο υπνωτικό, εξήγησαν ότι τα πειράματά τους μιμήθηκαν την κατάσταση στην οποία θα ξυπνούσε κάποιος έχοντας πάρει λίγο νωρίτερα ένα υπνωτικό χάπι. Προσέθεσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί αν το φάρμακο δεν προκαλεί αδυναμία το επόμενο πρωί μετά από αρκετές ώρες ύπνου.

Παρότι το DORA-22 έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί μόνο σε ζώα ένα άλλο φάρμακο της ίδιας οικογένειας βρίσκεται ήδη σε φάση δοκιμών σε ανθρώπους και εκτιμάται ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Απαιτείται προσοχή

Σε συνοδευτικό άρθρο της μελέτης στο «Science Translational Medicine» αναφέρεται ότι τόσο αυτό το φάρμακο όσο και άλλα παρόμοια πιθανότατα εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Συμπληρώνεται όμως επίσης πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η αναζήτηση του τέλειου υπνωτικού έχει επανειλημμένως συνδεθεί με αρχικό ενθουσιασμό και στη συνέχεια με απογοήτευση, καθώς εμφανίζονταν παρενέργειες μετά την ευρεία χρήση του κάθε φαρμάκου από τον πληθυσμό. Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει αν το DORA-22 και άλλα παρόμοια φάρμακα είναι τα τέλεια υπνωτικά.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο καθηγητής Κόλιν Εσπι, ιδρυτής του Κέντρου Υπνου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, προειδοποίησε ότι το μονοπάτι παρέμβασης στην ορεξίνη που ακολουθεί η νέα κατηγορία φαρμάκων όπως το DORA-22 μπορεί να συνδεθεί με άλλες παρενέργειες όπως η αύξηση της όρεξης. Ο καθηγητής κατέληξε τονίζοντας πως η πραγματική πρόκληση είναι να αναπτυχθεί κάποια στιγμή ένα φάρμακο το οποίο θα χτυπά την αϋπνία στη «ρίζα» της αντί να αποτελεί μια προσωρινή λύση του προβλήματος.

 Θεοδώρα Τσώλη

 Το Βήμα 

Copy link
Powered by Social Snap