Εκτύπωση άρθρου

Για άνδρες και γυναίκες

Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και γενικά η πανεπιστημιακή μόρφωση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου και συγκεκριμένα γλοιώματος, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

 Eρευνητές από τη Σουηδία και τη Μ. Βρετανία, με επικεφαλής τον Δρ Αμάλ Κχανολκάρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 4,3 εκατομμύρια άτομα που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1911-1961.

Τα άτομα αυτά είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μεταξύ 1993 και 2010 αναφορικά με το κατά πόσο ανέπτυξαν εγκεφαλικό όγκο, σε σχέση με μια σειρά παράγοντες (εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, επάγγελμα κ.ά.). Στη διάρκεια της μελέτης 5.735 άνδρες και 7.101 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του εγκεφάλου.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων, οι άνδρες με πανεπιστημιακή μόρφωση είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν γλοίωμα, σε σχέση με όσους είχαν τελειώσει μόνο Γυμνάσιο.

Ακόμη μεγαλύτερος, 23%, ήταν ο κίνδυνος για τις γυναίκες με πανεπιστημιακή μόρφωση. Οι ίδιες κινδύνευαν επίσης περισσότερο (16%), σε σχέση με τις γυναίκες με γυμνασιακή μόρφωση, για την εμφάνιση μηνιγγιώματος, ενός καλοήθους όγκου του εγκεφάλου.

Αλλά, εκτός από την ανώτερη μόρφωση, και το υψηλό εισόδημα φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Οι άνδρες, αλλά όχι οι γυναίκες, με μεγαλύτερο εισόδημα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο γλοιώματος.

Επίσης, οι άνδρες ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι είχαν διευθυντικά καθήκοντα, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για γλοίωμα, σε σε σχέση με όσους έκαναν χειρωνακτικά επαγγέλματα, ενώ για τις γυναίκες επαγγελματίες και στελέχη ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος (26%).

Τέλος, οι άγαμοι φαίνεται να έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης όγκου στον εγκέφαλο από ό,τι οι έγγαμοι, έχουν όμως μεγαλύτερο κίνδυνο για μηνιγγίωμα. Κάτι ανάλογο δεν ισχύει για τις άγαμες γυναίκες σε σχέση με τις έγγαμες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap