Εκτύπωση άρθρου

Η 14χρονη Shirleen Mwendwa Mugambi, η οποία παρακολουθεί μαθήματα στο διεθνές σχολείο Kitengela, άρχισε να εμφανίζει σημάδια δυσλεξίας σε νεαρή ηλικία.
Σύμφωνα με τη μητέρα της, Josephine Kinya, η ανάπτυξή της καθυστερούσε αλλά καθώς ήταν για πρώτη φορά γονείς, αυτή και ο σύζυγός της νόμιζαν ότι ήταν φυσιολογικό.

Η Shirleen έκανε το πρώτο της βήμα ένα μήνα μετά τα πρώτα της γενέθλια, πιο αργά απ’ ότι άλλα παιδιά στην ηλικία της.

Η μητέρα της επίσης παρατήρησε ότι άλλαζε τη σειρά των γραμμάτων όταν έλεγε λέξεις ή μπέρδευε τα γράμματα.

“Για μεγάλο χρονικό διάστημα φορούσε ανάποδα τα παπούτσια και της παντόφλες της, με το δεξί παπούτσι στο αριστερό πόδι και αντίστροφα και τα κορδόνια των παπουτσιών σπάνια ήταν δεμένα”, λέει η Josephine.

Όταν πήγε τελικά στο σχολείο, είχε δυσκολία στο να γράφει γράμματα που είχαν παρόμοιο σχήμα.

“Δεν μπορούσε να κάνει την εργασία χωρίς βοήθεια και τη βοηθούσα κρατώντας το χέρι της. Τα γράμματά της ήταν φρικτά και ήταν δύσκολο για την ίδια να σχεδιάσει μια γραμμή ή να ακολουθήσει τις γραμμές σε ένα βιβλίο άσκησης “, θυμάται η μητέρα της.

“Ωστόσο, απολάμβανε να ζωγραφίζει, να διαβάζει εικόνες, να μας λέει τα τραγούδια που έμαθαν στο σχολείο και τα ποιήματα, παρόλο που συνέχιζε να ξεχνάει μερικούς στίχους”, πρόσθεσε.

Η Josephine θυμάται έντονα πώς οι δάσκαλοι της Shirleen παραπονιόταν και έστελναν τις σημειώσεις της για το πώς η κόρη της δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στην τάξη.

Ως αποτέλεσμα, η Shirleen μεταφέρθηκε σε διαφορετικό σχολείο επειδή οι γονείς της θεώρησαν ότι οι ανάγκες της δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά.

Στο νέο σχολείο, οι γονείς γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι το ζήτημα δεν ήταν το προηγούμενο ούτε αυτό στο οποίο είχε μεταφερθεί.

“Μετακομίσαμε για να είμαστε πιο κοντά στο σχολείο της. Παρέμενε για περισσότερα μαθήματα και ασκήσεις στο σχολείο με τους δασκάλους, αλλά όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσαμε, τόσο περισσότερο η ακαδημαϊκή της επίδοση επιδεινώθηκε. Έγινε ο περίγελος της τάξης “, λέει η μητέρα της.

“Κάποιοι δάσκαλοι την έβαζαν να κάνει ορθογραφία στο, μαυροπίνακα για να γελάσουν οι υπόλοιποι μαθητές. Τα βιβλία της χρωματίστηκαν με κόκκινα σημάδια από τις διορθώσεις που οι καθηγητές έκαναν δίπλα από τα λάθη της. Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού επειδή δεν ολοκλήρωσε την εργασία της και της έδωσαν άσχημα παρατσούκλια, τα οποία μείωσαν την αυτοεκτίμηση της. Καλέσαμε το σχολείο αρκετές φορές για να αλλάξουν τα πράγματα, ειδικά αφού ο μικρότερος αδελφός της τα πήγαινε καλύτερα από αυτήν στην ορθογραφία και τη γραφή”.

Στο τέλος, η Shirleen έπρεπε να επαναλάβει την τάξη, ο διευθυντής του σχολείου συνέστησε στους γονείς να επικοινωνήσουν με σχολικό σύμβουλο.

Μετά από μερικές συναντήσεις μαζί του, παραπέμφθηκαν σε εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής. Ήταν τότε που η Shirleen διαγνώστηκε με δυσλεξία.

“Έκλαψα πολύ”, λέει η Josephine. “Πρώτα απ ‘όλα, επειδή ένιωσα ενοχές επειδή την έβαλα σε τόσους μπελάδες. Αλλά ένιωσα επίσης ανακούφιση ότι είχαμε δεχθεί βοήθεια επιτέλους “, συμπλήρωσε.

Μετά τη διάγνωση, η ζωή έγινε καλύτερη. Η Shirleen έγινε δεκτή σε ένα διαφορετικό σχολείο που διέθετε το βρετανικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο τη βοήθησε εκπληκτικά στην απόδοσή της.

Η μητέρα της είδε ότι η αυτοεκτίμηση της κόρης της να βελτιώνεται, και η Shirleen μπόρεσε να αυξήσει την αυτοπεποίθησή της.

Όπως πολλά προικισμένα δυσλεκτικά παιδιά, η Shirleen δεν διαφέρει. Είναι μια εξαιρετική κολυμβήτρια και ντράμερ.

https://www.alfavita.gr

Copy link
Powered by Social Snap