anergia i
Εκτύπωση άρθρου



Ο προϊστάμενος της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος μίλησε στον «ΒΗΜΑ FM»

Για τις υποθέσεις αποτροπής αυτοκτονιών που αποτράπηκαν από τους αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. μίλησε στον «ΒΗΜΑ FM» και στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Μανώλης Σφακιανάκης.

«Το 2006 άρχισε αυτό το φαινόμενο να υπάρχει και στη χώρα μας: αυτοκτονία με ανάρτηση στο διαδίκτυο», σχολίασε ο κ. Σφακιανάκης και σημείωσε: «Το 2006 κάποιος νεαρός – κάνω μια μικρή αναδρομή- ο οποίος είχε μια ερωτική απογοήτευση, ζητούσε επίμονα μέσα στο διαδίκτυο μια συνταγή μαγική να φύγει από αυτό τον κόσμο, χωρίς πόνο. Κάποιος από ένα site του λέει θα πιεις αυτό το φυτοφάρμακο. Το παιδί ήπιε το φυτοφάρμακο κι “έφυγε” από τη ζωή».
Ο κ. Σφακιανάκης εξηγώντας πως λειτουργεί η υπηρεσία του σε τέτοιες περιπτώσεις τόνισε: «Μετά από αυτό το περιστατικό έχουμε αναλάβει αγώνα δρόμου και μέχρι τώρα έχουμε σώσει 474 άτομα, από το 2006 μέχρι σήμερα. Οι 60 από αυτούς έχουν πάει σε εντατική μονάδα θεραπείας, έχουν πάει σε νοσοκομεία. Τους έχουμε βρει στο παρά ένα. Μιλάμε για αγώνα δρόμου της ΕΛ.ΑΣ., της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά και των υπηρεσιών ανά την Ελλάδα. Γιατί εάν εντοπίσω κάποιον στη Μυτιλήνη ή στη Λαμία θα ενημερώσω το εκεί Αστυνομικό Τμήμα ή την Ασφάλεια για να κάνει άμεσα την επέμβαση. Και μιλάμε για υποθέσεις που θέλουν χειρισμούς σε λίγα λεπτά. Γιατί όταν βλέπεις on line κάποιον και κάνει την πράξη στη συνέχεια αυτό που βλέπουμε on line εξαφανίζεται από την οθόνη. Άρα καταλαβαίνετε τον αγώνα δρόμου, να εντοπίσουμε το άγνωστο ψευδώνυμο σε ποιόν ανήκει. Θα πρέπει να μιλήσουμε με Αμερική, να κάνουμε αλληλογραφία, να μας απαντήσει η Αμερική, να μιλήσουμε με Εισαγγελέα, να μας δώσει την ειδική εντολή, να μιλήσουμε με τον πάροχο στην Ελλάδα. Και στη συνέχεια να εντοπίσουμε τη διεύθυνση. Όλη αυτή τη διαδικασία την κάνουμε μέσα σε οκτώ λεπτά. Ο πρώτος τρόπος είναι από αξιωματικούς δικούς μας, έχουμε μια ομάδα η οποία κάνει έρευνα όλο το εικοσιτετράωρο μέσα σε chat σε δημόσια θέα ή σε forum ή σε blogs ή σε οτιδήποτε άλλο και παράλληλα έχουμε και τους ανθρώπους μας της διπλανής πόρτας ,όπου μόλις δουν κάποια περίεργη γραφή, κάποιο κίνδυνο παίρνουν το 11012 η μέσω του email μας, μας στέλνουν το διάλογο και στη συνέχεια αρχίζουμε αγώνα δρόμου εμείς για τον εντοπισμό του ατόμου».

Αναφορικά με τις ηλικίες των παρ’ολίγον αυτόχειρων ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε ότι: «Τα άτομα είναι από 13 -14, παιδιά που έχουν μια ερωτική απογοήτευση ή που έχουν πάρει κακούς βαθμούς και τα κυνηγάνε οι γονείς, παιδιά που έχουν υποστεί τρομοκρατία στο σχολείο από άλλα παιδιά και παράλληλα μπαίνουμε μετά σε πιο μεγάλες ηλικίες, που είναι λόγω οικονομικής ανέχειας, ανεργία κ ά».

Σχετικά με τον 13χρονο χάκερ που εντοπίστηκε πρόσφατα από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ως μέλος ομάδας που έκανε διαδικτυακές επιθέσεις επεσήμανε ότι «είναι ο πιο μικρός χάκερ που έχει εντοπιστεί από την υπηρεσία μας. Είναι ένα παιδί φαινόμενο. Είναι ένα παιδί το οποίο δεν είχε κάνει καμία πράξη κακόβουλή. Αυτός τι έκανε. Εντόπιζε τις τρύπες των συστημάτων, δηλαδή τα κενά που έχει ένα υπολογιστικό σύστημα και στη συνέχεια έρχονταν οι επόμενοι και κάνανε τους ψηφιακούς βανδαλισμούς. Είναι ένα παιδί το οποίο το έχει χόμπι, δεκατριών χρόνων, πάει στην Α τάξη του Γυμνασίου».

Συμπλήρωσε επιπλέον πως «τα παιδιά αυτά έχουν τάσεις από έξι – επτά χρόνων αρχίζουν να μιλάνε σιγά- σιγά και στα οκτώ – εννέα – δέκα, στα έντεκα – δώδεκα είναι έτοιμα. Τα ψάχνουν οι εταιρίες».

Απαντώντας σε ερώτημα εάν του παιδιού αυτού ασκήθηκε δίωξη ο κ. Σφακιανάκης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «η δικογραφία αυτή τη στιγμή δεν έχει στοιχεία που θα του ασκηθεί δίωξη γιατί δεν έχει προκαλέσει καμία ζημιά ο μικρός. Ο χάκερ τιμωρείται μόνο για ζημιά Φθορά ξένης ιδιοκτησίας Ο νόμος ακόμα δεν έχει γίνει όποιος μπει σ ένα υπολογιστικό σύστημα να διώκεται».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε 110 προθέσεις αυτοκτονιών το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ από το 2006 μέχρι σήμερα οι αστυνομικοί έχουν ασχοληθεί με 474 ανάλογες υποθέσεις.

Το Βήμα

Copy link
Powered by Social Snap