Εξαντλήθηκε
Η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη περίοδος στη ζωή κάθε ανθρώπου, αφού συνεπάγεται συναισθηματικές μεταπτώσεις και αλλαγές που επηρεάζουν με τρόπο καταλυτικό τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Πολλοί γονείς συχνά ξεχνούν τη δική τους δύσκολη αυτή φάση που πέρασαν κι οι ίδιοι και άθελά τους προβάλλουν τα λάθη των δικών τους γονιών στα παιδιά τους.
Με ποιο τρόπο λοιπόν θα προσεγγίσετε το παιδί σας; Πως θα του εξασφαλίσετε μια ήπια μετάβαση στον κόσμο των μεγάλων; Πως θα αντιμετωπίσετε την διαφοροποίηση στη συμπεριφορά του και πως θα αντιληφθείτε τι το απασχολεί;
Η ψυχολόγος –παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει χρήσιμες απαντήσεις σε θέματα –κλειδιά ώστε να κατανοήσετε τους εφήβους. Στο βιβλίο της αναφέρεται:
– στις συναισθηματικές μεταπτώσεις των παιδιών στην εφηβεία
– στις αλλαγές στο σώμα των δυο φύλων και τις ανησυχίες των εφήβων
– στα εμπόδια που υψώνονται στην επικοινωνία –τη συνεχή άρνηση και την έλλειψη εμπιστοσύνης
– στα θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, υγείας και σεξουαλικών επιλογών –η πρώτη επαφή, η αντισύλληψη, η κύηση στην εφηβεία, η ομοφυλοφιλία.
– στη σεξουαλική κακοποίηση –τις ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος, την απόκρυψη του «ένοχου μυστικού», την πρόληψη
– στις μαθησιακές δυσκολίες και σε ζητήματα σχολικής συμπεριφοράς – τους τρόποι συγκέντρωσης, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την τυχόν αποτυχία στις εξετάσεις.
– στη βία στο σχολείο – όταν το παιδί εκφοβίζει συμμαθητές του ή, αντίθετα, είναι θύμα εκφοβισμού.
– στο διαδίκτυο, τα συμπτώματα εξάρτησης από το ιντερνέτ, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα.
– στις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις –με αφορμή την ανάγκη του παιδιού να θέτει τους φίλους του υπεράνω όλων, τη σημασία που δίνει στην εξωτερική εμφάνιση, τα τατουάζ, το χαρτζιλίκι, τη μουσική, τις διακοπές με την παρέα του.
– στο άγχος , την κατάθλιψη, τις απόπειρες αυτοκτονίας, τη διαταραχή πανικού και τις φοβίες.
– στις διατροφικές διαταραχές, όπως τη νευρική ανορεξία ή βουλιμία, που χρήζουν αντιμετώπισης
– στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα –τα κοινωνικά και άλλα αίτια που οδηγούν σε αυτές τις εξαρτήσεις, τις επιπτώσεις, τους τρόπους που έχουν οι γονείς να δράσουν άμεσα.
– στα προβλήματα συμπεριφοράς -τα συνεχή ψέματα, την κλοπή, τη φυγή.
– στη σημερινή δομή της οικογένειας, στην εργαζόμενη μητέρα, στο διαζύγιο, το δεύτερο γάμο, την ανύπαντρη μητέρα, τον μοναχικό πατέρα, το υιοθετημένο παιδί.