Εκτύπωση άρθρου

ΤΑ ΝΕΑ –  Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Η κρίση μας στέλνει στον… ψυχίατρο
Αγχώδες διαταραχές και κατάθλιψη, συμπτώματα της ύφεσης

της Καρολίνας Παπακώστα

Η κρίση και το άγχος που προκαλεί η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια απασχολεί την πλειονότητα των Ελλήνων. Κάποιοι μάλιστα φοβούνται ότι ίσως καταλήξουν στην πολυθρόνα του ψυχολόγου ή στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν και πολλοί θα αντιμετωπίσουν ψυχολογικά προβλήματα, αυτό δεν πρέπει- ούτε και πρόκειται- να γίνει ο γενικός κανόνας.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει ακόμη τόσο έντονα την ψυχολογία των ανθρώπων, «υπό την έννοια ότι τα άτομα που ζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού της ψυχικής υγείας, είτε ψυχολόγου είτε ψυχιάτρου, με αποκλειστικό αίτημα την εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια είναι πραγματικά ελάχιστα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως από όσους ήδη επισκέπτονται τους ειδικούς, το 95% εντάσσει αυτές τις ανασφάλειες στα βασικά θέματα που τους απασχολούν. Χωρίς όμως να είναι το πρωτεύον αυτό για το οποίο απευθύνονται σε εμάς. Αυτό το βλέπω και από προσωπική εμπειρία, αλλά και συζητώντας με συναδέλφους» λέει.

Η κ. Καππάτου επισημαίνει ότι έχει παρατηρηθεί πως οι περίοδοι παρατεταμένων κρίσεων και ειδικά οικονομικών προσφέρουν το κατάλληλο έδαφος για αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, καταθλιπτικά στοιχεία, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις του άγχους, σύνδρομο μετατραυματικού στρες αλλά και απαισιόδοξο τρόπο σκέψης. Παρόλα αυτά, τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα «νοσήσει» το σύνολο του πληθυσμού. «Η κρίση θα μας επηρεάσει όλους. Ομως η επίδραση που θα έχει σε κάθε άτομο ξεχωριστά θα είναι διαφορετική και θα εξαρτηθεί από τα βιώματα, τις εμπειρίες, την ψυχοσύνθεση, το μορφωτικό επίπεδο και την ωριμότητα του καθενός».

«Στο εξάμηνο θα φανεί». Συμπληρώνει δε ότι «είμαστε ακόμη σε ένα μεταβατικό στάδιο, στη φάση δηλαδή της αναγνώρισης του προβλήματος. Προς το παρόν δεν μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα επηρεαστεί ο πληθυσμός. Τώρα κάνουμε απλά εκτιμήσεις. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο με ένα χρόνο θα φανεί». Τονίζει δε ότι «είναι υπερβολή να θεωρήσει κανείς ότι όλος ο κόσμος θα καταλήξει να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό».

«Επηρεάζει». Η κ. Μάγδα Τσολάκη, νευρολόγος- ψυχίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΑΠΘ, υποστηρίζει πως όσο βαθύτερα εισέρχεται η Ελλάδα στην ύφεση τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που θα επηρεαστούν ψυχολογικά. Επισημαίνει μάλιστα πως «σαφώς ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πιθανόν να χρειαστεί τη βοήθεια ενός ειδικού». Παρόλα αυτά, κι αυτή τονίζει ότι «ακόμη είναι πολύ νωρίς και δεν έχουν γίνει ορατά τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει σε ψυχολογικό επίπεδο η οικονομική κρίση. Τώρα απλά αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια διάχυτη ανασφάλεια στην κοινωνία, άλλωστε οι περισσότεροι πλέον συζητούν τέτοια θέματα».

Copy link
Powered by Social Snap