Εξι στους δέκα ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους εντός του 2012
Ουρές ανέργων έξω από γραφείο εύρεσης εργασίας στην Ισπανία η οποία έχει το ρεκόρ ανεργίας εντός της ΕΕ με 21%. Το φάσμα της ανεργίας φοβίζει όλο και περισσότερο τους Ελληνες
Επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου εμφανίζονται οι πολίτες, φοβούμενοι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε βαθύτερη ύφεση. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι περισσότεροι από 6 στους 10 Ελληνες φοβούνται πως το 2012 θα χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με έρευνα της ALCO.
Πρόκειται για έκτακτη ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο» η οποία πραγματοποιήθηκε κατα εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρεία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Ερευνας του ΕΒΕΑ.
Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα οδηγήσει την χώρα σε βαθύτερη ύφεση σύμφωνα με το 53% των πολιτών, ενώ μόλις το 18% υποστηρίζει ότι θα την οδηγήσει σε ανάκαμψη. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι σχεδόν 3 στους 10 πολίτες δεν είναι σε θέση να εκφέρουν γνώμη στο ερώτημα αυτό.
Τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, μόλις 2 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, ενώ το 13% των ψηφοφόρων την ΝΔ και το 10% των λοιπών κομμάτων μοιράζονται την ίδια άποψη. Χαρακτηριστική, όμως, είναι η ανασφάλεια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το εν λόγω ερώτημα, καθώς το 28% υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, το 41% σε ύφεση και το υπόλοιπο 31% διατήρησε ουδέτερη στάση.
Σημαντικά μεγάλο είναι το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι δήλωσαν πλήρη άγνοια σχετικά με το περιεχόμενο την νέας δανειακής σύμβασης, το οποίο ανήλθε στο 57%, ενώ μόλις το 34% αυτών δήλωσε ότι γνωρίζει μόνο μέρος της.
Ηλικιακά, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δήλωσαν ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο της σύμβασης ανήλθε στο 12% για τις ηλικίες μεταξύ 25 και 44 ετών, ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ηλικιών σημείωσαν ποσοστά χαμηλότερα του 7%.
Πιο συγκεκριμένα, οι ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών δήλωσαν ότι γνωρίζουν το περιεχόμενό της σε ποσοστό 2% (29% γνωρίζει μόνο μέρος της και 69% δήλωσε πλήρη άγνοια), οι ηλικίες μεταξύ 25 και 44 ετών δήλωσαν γνώση του περιεχομένου σε ποσοστό 12% (37% μερική γνώση και 49% πλήρη άγνοια), οι ηλικίες μεταξύ 45 και 64 ετών γνωρίζουν το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης σε ποσοστό 4% (38% μερική γνώση και 55% πλήρη άγνοια), και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό εκείνων που γνωρίζουν το περιεχόμενο της σύμβασης ανήλθε στο 5% (25% μερική γνώση και 65% πλήρη άγνοια).
Στην Αθήνα, μόλις 5% των πολιτών δήλωσαν ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο της νέας σύμβασης ενώ το 28% αυτών δήλωσε μερική γνώση του και το 66% πλήρη άγνοια. Παρόμοια ποσοστά σημειώθηκαν και για τους πολίτες στην περιφέρεια όπου, το 7% δήλωσε πλήρη γνώση, το 37% μερική γνώση και το 53% πλήρη άγνοια.
Η διαμόρφωση των αντίστοιχων ποσοστών ανάμεσα στους ψηφοφόρους των πολιτικών κομμάτων δεν διαφέρει πολύ. Το 4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δήλωσε γνώση του περιεχομένου της νέας δανειακής σύμβασης, 35% δήλωσε μερική γνώση και 58% πλήρη άγνοια, 8% των ψηφοφόρων της ΝΔ δήλωσε γνώση του περιεχομένου (32% μερική γνώση και 57% πλήρη άγνοια) και 9% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων γνωρίζουν το περιεχόμενο της με το 38% να δηλώνει μερική γνώση του περιεχομένου και το 50% πλήρη άγνοια.
Ενα από τα βασικότερα κοινωνικά προβλήματα είναι τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας τα οποία εντείνουν την ανασφάλεια των πολιτών σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας σε μελλοντικές, ακόμα και βραχυπρόθεσμες, περιόδους. Γεγονός το οποίο καταδεικνύεται από το 64% των συμμετεχόντων οι οποίοι δήλωσαν ότι το 2012 είναι πιθανό να χάσουν την δουλειά τους.
Τόσο το 33% των γυναικών όσο και το 33% των ανδρών δήλωσαν ότι διατηρούν τέτοιου είδους φοβίες. Και ηλικιακά τα ποσοστά αυτά διατηρούνται σε παρόμοια επίπεδα. Το 29% των ηλικιών μεταξύ 25 και 44 ετών δήλωσε ανασφάλεια σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, ενώ, και για τις ηλικίες μεταξύ 45 και 64 ετών το αντίστοιχο ποσοστό διατηρείται σε παρόμοια επίπεδα, ανερχόμενο στο 34% του συνόλου.
Ελάχιστες διαφοροποιήσεις σημειώθηκαν και στα ποσοστά μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας και των κατοίκων της περιφέρειας, όπου, το 26% των πρώτων και το 36% των δεύτερων δήλωσε ότι είναι ανασφαλές σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους το 2012.
Παρουσιάζοντας την έρευνα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Η κοινωνία πλέον έχει βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες και είναι πολύ επιφυλακτική για το μέλλον της. Οι φόβοι για μεγαλύτερη ύφεση, αλλά και απώλεια θέσεων εργασίας κυριαρχούν. Η αρνητική ψυχολογία έχει επισκιάσει κάθε αισιόδοξη προοπτική. Είναι πλέον άμεση η ανάγκη για νέα κυβέρνηση και νέες πολιτικές που θα δώσουν ελπίδα για έξοδο από την κρίση».
Το Βήμα