images-1
Εκτύπωση άρθρου

Αυτές τις ημέρες αναρτώνται τα αποτελέσματα των εξετάσεων και για αρκετά παιδιά ανοίγουν οι πύλες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, κάποιοι δεν  καταφέρνουν να πετύχουν  στη σχολή που πραγματικά επιθυμούσαν. Αρκετοί καλούνται να  συμβιβαστούν με μια ειδικότητα που δήλωσαν μεν χωρίς να τα ενθουσιάζει. Άλλα περνάνε σε άλλη πόλη με συνέπεια η οικογένεια να βρίσκεται προ μεγάλου διλήμματος…

Πώς θα καταφέρουν οι γονείς να χρηματοδοτήσουν 4 ή 5 χρόνια σπουδών; Κάποια άλλα παιδιά δεν πέρασαν γιατί δήλωσαν μόνο όσες σχολές  ήταν στο  τόπο κατοικίας τους… Δημιουργούνται λοιπόν διάφοροι προβληματισμοί που απασχολούν τον έφηβο αλλά και τους γονείς. Σε πολλούς εφήβους ορθώνεται μπροστά το δίλημμα να δώσω πάλι εξετάσεις ;

Oι γονείς, όσο και αν πικραίνονται να θυμούνται ότι έχουν απέναντί τους έναν νεαρό ή μια νεαρή και ότι καλό είναι να μην βιαστούν να βάλουν την ταμπέλα του «αποτυχημένου» ή της «αποτυχημένης». Ακόμα και αν θεωρείτε ότι το παιδί είναι «τεμπέλικο» στο διάβασμα και ήταν φυσικό να μην περάσει στη σχολή που ήθελε, δεν παύει να έχει προτερήματα και αξίζει τον σεβασμό σας.

Τι σας συμβουλεύω..

-Συζητήστε με τον έφηβό σας με ηρεμία και σύνεση  τα αποτελέσματα των εξετάσεων

 – δώστε του τη δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματα του.

– αποφύγετε την κριτική.

-ρωτήστε τον τι σκέφτεται και ποιους στόχους έχει

-Προτρέψτε το να πιστέψει στον εαυτό του, να ανακαλύψει τα θετικά του στοιχεία και να στηριχτεί σε αυτά για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της ζωής του.

-Aν επιθυμεί να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια για να πετύχει στη σχολή που τον ενδιαφέρει, τότε καλό είναι αυτή η ευκαιρία να του δοθεί.

– αν δεν του αρέσει το διάβασμα εξηγήστε του ότι στη ζωή υπάρχουν αρκετές επιλογές πέρα από μια ανώτατη σχολή, όμως απαιτείται μια μίνιμουμ προσπάθεια που θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλει.

–Aναζητήστε μαζί του διάφορες εναλλακτικές που ίσως του ταιριάζουν..

Κάτι τελευταίο… Δεν θα μπορούσαμε να μην δώσουμε συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στους γονείς τους που τα υποστήριξαν!!!!

Συγχαρητήρια και σε όσους προσπάθησαν και ίσως δεν κατάφεραν να περάσουν στη σχολή που ήθελαν ή δεν πέρασαν καθόλου…

Πάντα υπάρχει η  δεύτερη ευκαιρία!

Από το βιβλίο μου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!»

Copy link
Powered by Social Snap