Εκτύπωση άρθρου

Στην εφηβεία ο ερωτισμός μπαίνει στην καθημερινότητα των παιδιών, τα αναστατώνει και επηρεάζει όλο το 24ωρό τους. Ο έφηβος μπορεί να διεγείρεται κυριολεκτικά με το παραμικρό ερέθισμα- με μια φωτογραφία, μια σκέψη…

Ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική ανακάλυψη της εφηβείας στην οποία ωθούνται τα παιδιά από την απότομη αύξηση των ορμονών κατά τη φάση της ήβης. Τους επιτρέπει να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους και τη διέγερση που τους προκαλείται.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Συζητήστε με τα παιδιά σας

Καθησυχάστε τον έφηβο σας πως όσα νιώθει είναι φυσιολογικά.

Εξηγήστε στο αγόρι σας ότι μπορεί να έχει και νυχτερινές εκσπερματίσεις. Η ονείρωξη είναι ένα αυτόματος τρόπος ανακούφισης του σώματος. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι κακό, ούτε ανθυγιεινό.

Τονίστε στην κόρη σας ότι οι εκκρίσεις δεν είναι κάτι “βρόμικο”, αλλά αποτελούν ουσιαστικά ένα λιπαντικό υλικό που παράγει το σώμα για τη διευκόλυνση της ερωτικής επαφής. Τα κολπικά υγρά εξάλλου δεν οφείλονται πάντα στην ερωτική διέγερση. Παράγονται και κανονικά, ώστε ο κόλπος να είναι πάντα υγρός.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι πολλά παιδιά αυνανίζονται συχνότερα όταν έχουν άγχος εξαιτίας κάποιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν ή καλούνται να χειριστούν, παρά επειδή νιώθουν πραγματική ερωτική επιθυμία, ο αυνανισμός δηλαδή αποτελεί μια διέξοδο. Εξετάστε εάν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει αυτά που το πιέζουν.

Ο αυνανισμός κάποιες φορές ενοχλεί τους γονείς, είναι όμως φυσιολογικό και δεν πρέπει να έχουν απορριπτική στάση απέναντι στο παιδί ούτε να του προκαλούν ενοχές.

Όταν η διέγερση συμβαίνει σε λάθος στιγμή-λ.χ, μέσα στην τάξη- ο έφηβος νιώθει τρομερή αμηχανία. Συμβουλέψτε τον, αν του συμβεί κάτι τέτοιο, να προσπαθήσει να σκεφτεί κάτι άλλο για να ξεχάσει την εικόνα που του προκάλεσε η διέγερση.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

Copy link
Powered by Social Snap