627a3ab42600003a1e8a811f
Εκτύπωση άρθρου

Πέντε λόγοι για τους οποίους ο ήλιος μας κάνει να νιώθουμε πολύ καλύτερα
Ο ήλιος είναι πλέον εδώ και μας αρέσει να τον βλέπουμε κάθε μέρα.

Habiba Katsha


Σε άλλους αρέσει σε άλλους πάλι όχι. Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο. Ο ήλιος μας δίνει ζωή. Όταν έχει ήλιο, όλα φαίνονται πιο εύκολα. Όπως να βγούμε έξω και να κάνουμε μια βόλτα, το δέρμα μας φαίνεται καλύτερο και γενικά νιώθουμε πιο ζωντανοί, πιο ευδιάθετοι.

Καθώς η κοινωνική μας ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στο φυσιολογικό, ο ήλιος γίνεται σύμμαχος αποτελώντας την κινητήρια δύναμη μας και χαρίζοντας ευεξία στον οργανισμό μας.

Αλλά πως εξηγείται επιστημονικά η ενέργεια που μας παρέχει. Τι είναι αυτό με το φως του ήλιου που μας κάνει να νιώθουμε ότι οι μέρες μας αξίζουν περισσότερο; Και γιατί μας κάνει τόσο χαρούμενους;

Κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία
Η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο έχει συνδεθεί με την πτώση των επιπέδων σερετονίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι επιδράσεις της σερετονίνης προκαλούνται από το φως του ήλιου που εισέρχεται μέσω του ματιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν συχνά φωτοθεραπεία, προκειμένου να καταπολεμήσουν για την εποχική κατάθλιψη.

Κοιμόμαστε καλύτερα
Η τακτική έκθεση στο ηλιακό φως προάγει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία είναι η ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης στον οργανισμό μας.

Αυτό ενθαρρύνει το αίσθημα υπνηλίας, καθιστώντας μας να «γλαρώνουμε» ευκολότερα τη νύχτα, ενώ μας κάνει και πιο χαρούμενους την μέρα.

Με άλλα λόγια ο ήλιος και κατ′ επέκταση η μελατονίνη συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού, το εσωτερικό ρολόι του σώματος που σηματοδοτεί πότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πότε σε κατάσταση ύπνου.

Βοηθάει να χτίσουμε πιο δυνατά οστά
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Β αναγκάζει το δέρμα μας να δημιουργήσει βιταμίνη D, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στο χτίσιμο των οστών.

Έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα που φορούσαν μαγιό για 30 λεπτά, παρήγαγαν τα ακόλουθα επίπεδα βιταμίνης D

  • 50.000 διεθνείς μονάδες (IU-International Units) στους περισσότερους Καυκάσιους
  • 20.000 έως 30.000 IU σε μαυρισμένα άτομα
  • 8.000 έως 10.000 IU σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα

Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου
Αν και είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις βλαβερές ακτίνες UV, μια υγιής ποσότητα ηλιακού φωτός στην πραγματικότητα μας βοηθά να αποφύγουμε τον καρκίνο.

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με λιγότερες ώρες φωτός την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από συγκεκριμένα είδη καρκίνου από τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που έχουν περισσότερο ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτά περιλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το λέμφωμα Hodgkin, τον καρκίνο των ωοθηκών, του παγκρέατος και του προστάτη.

Κάνει καλό στο δέρμα μας
Θα έχουμε παρατηρήσει ότι το δέρμα μας φαίνεται καλύτερο στον ήλιο. Υπάρχει λόγος για αυτό.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, ο ίκτερος και η ακμή.

Φυσικά δεν ξεχνάμε να βάζουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap