5fb7d0a27b9a5
Εκτύπωση άρθρου

Ανέστης Συμεωνίδης STAR.GR
Η συνεπιμέλεια τέκνων και η εναλλασσόμενη κατοικία στην Ελλάδα
Όλα όσα είπε Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος


Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Οικογενειακό Δίκαιο αναμένεται να επαναρυθμίσουν το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών μετά το διαζύγιο, καθώς και το χρόνο που θα περνούν με τους γονείς τους. Λίγο πριν ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση και ενώ ήδη η προώθηση της συνεπιμέλειας και της εναλλασσόμενης κατοικίας φαίνεται να διχάζουν την κοινωνία, το star.gr επικοινώνησε με την Αλέξάνδρα Καππάτου ψυχολόγο- παιδοψυχολόγο, προκειμένου να καταγράψει τι είναι καλύτερο για τα ίδια τα παιδιά και την ψυχολογία τους.
«Η περισσότερη και ισότιμη επικοινωνία με τους δύο γονείς, είναι προς το συμφέρον του παιδιού, γιατί το παιδί έχει και πατέρα και μητέρα», είπε.
Συνεπιμέλεια: Εξετάζεται η εναλλασσόμενη κατοικία για τα παιδιά

Ωστόσο, όπως σημείωσε στην πράξη το όφελος του παιδιού επιδέχεται πολλές ερμηνείες και πολλές φορές γίνεται αντιληπτό με διαφορετικό τρόπο από τον κάθε γονέα.

Πάρα πολλές φορές υπάρχει καλή πρόθεση όταν χωρίζουν οι γονείς. Στην πορεία βλέπουμε όμως ότι η καλή τους πρόθεση εξανεμίζεται.

Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με την ίδια, υπεισέρχονται οι δικές τους προσωπικές διαφορές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες και δε γεφυρώνονται, με συνέπεια το παιδί πολλές φορές να χρησιμοποιείται σαν ένα μέσο πίεσης.

Πότε η συνεπιμέλεια βοηθάει το παιδί
Αναφερόμενη στη συνεπιμέλεια τέκνων η κ. Καππάτου εκτίμησε ότι είναι αδύνατο να έχουμε μία σφαιρική αντίληψη, χωρίς να γνωρίζουμε τη δομή κάθε οικογένειας.

Όταν οι γονείς έχουν καλές σχέσεις και συναίνεση η εφαρμογή της θα μπορούσε να βοηθήσει πολύπλευρα ένα παιδί, γιατί και οι δύο γονείς δεσμεύονται στο μεγάλωμα του και στο γονεϊκό τους ρόλο.

Σύμφωνα με την ίδια, κάτω από αυτές τις συνθήκες το παιδί δε στερείται τους γονείς του, λαμβάνει πολλά ερεθίσματα και δε χάνει σημαντικά την ποιότητα ζωής που είχε και πριν.

Σε ποιες περιπτώσεις η συνεπιμέλεια θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι γονείς πρέπει να επενδύουν στη μεταξύ τους επικοινωνία προκειμένου να λειτουργήσει η συνεπιμέλεια ευεργετικά για το παιδί. Τι συμβαίνει όμως όταν καταγράφονται έλλειψη συναίνεσης, δυσχέρειες στην επικοινωνία και το παιδί χρησιμοποιείται σαν μοχλός πίεσης;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφερε η κ. Καππάτου ότι η εφαρμογή της συνεπιμέλειας θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στον ψυχικό κόσμο του παιδιού και στην ανάπτυξή του.

Τι είναι λοιπόν πιο σωστό για την ψυχολογία του παιδιού;

Σύμφωνα με την κ. Καππάτου κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και έτσι θα πρέπει να εξετάζεται.

«Μπορούμε να προτείνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επικοινωνία, αλλά θα πρέπει να είναι συναινετική, δηλαδή να έχουν συμφωνήσει οι γονείς ότι δε χρειάζεται να καταλήγουν στα δικαστήρια», είπε.

«Χρειάζεται συναίνεση για να βοηθηθεί πολύπλευρα ένα παιδί από την συνεπιμέλεια»
Όπως επισήμανε, οι γονείς που πρόκειται να χωρίσουν καλό είναι να επισκεφθούν κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να αντιληφθούν ποιο είναι το όφελος του παιδιού και κατόπιν να αποφασίσουν πώς θα οδηγηθούν στο διαζύγιο.

Στην πραγματικότητα οι γονείς ασχολούνται κυρίως με το πώς θα πουν στο παιδί για το διαζύγιο, αμελώντας το υπόλοιπο μέρος του σχεδιασμού του.

Σύμφωνα με την ίδια, τα θέματα που καλείται να διευθετήσει ένα ζευγάρι που παίρνει διαζύγιο αφορούν στο χρόνο που θα περνάει το παιδί με κάθε ένα γονιό, στη μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά και τα οικονομικά.

«Τα οικονομικά πολλές φορές μπορεί να αποτελούν μεγάλο μοχλό πίεσης στις οικογένειες και κυρίως στις μανάδες, δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές έχουν μία χαμηλότερη οικονομική δυνατότητα. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του παιδιού», τόνισε.

Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για το παιδί η εναλλασσόμενη κατοικία στην Ελλάδα;
Αν και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στις σκανδιναβικές υπάρχει η εναλλασσόμενη κατοικία, όπως ανέφερε η κ. Καππάτου δεν είναι σίγουρη κατά πόσο είναι έτοιμη η Ελλάδα να την εφαρμόσει. Όπως εξήγησε, η εναλλασσόμενη κατοικία εφαρμόζεται σε άλλες κοινωνίες, με διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας.

«Στη χώρα μας ο μητρικός ρόλος είναι πολύ ισχυρός. Το μεγάλωμα του παιδιού θεωρείται ότι είναι κατά κύριο λόγο γυναικεία υπόθεση, ενώ μέχρι πρότινος οι μπαμπάδες ασχολούνταν κυρίως με τις εξωτερικές δουλειές», σημείωσε αναφερόμενη στην ελληνική κουλτούρα.
Αν και αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια οι άνδρες έχουν αρχίσει να ψάχνονται και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα και την ισότητα του ρόλου τους στο μεγάλωμα και την ψυχική υγεία του παιδιού, ακόμη και σήμερα όπως είπε, παραμένει η άποψη ότι η διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι κυρίως γυναικεία υπόθεση και ο ρόλος του πατέρα επικουρικός.

Η κυρίαρχη κουλτούρα για τον ρόλο του πατέρα στη χώρα μας, μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στην εφαρμογή της εναλλασσόμενης κατοικίας
Σύμφωνα με την ίδια, η εναλλασσόμενη κατοικία θα μπορούσε να εφαρμοστεί με τη συνεπιμέλεια με πολλή προσοχή, σε ευέλικτα πλαίσια, ανάλογα με τη δομή κάθε οικογένειας.

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρίσκονται κοντά τα δύο σπίτια των γονιών, ώστε να διευκολύνεται το παιδί», είπε.

Όπως πρόσθεσε, παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο τρόπος που ο πατέρας θα κρατάει το παιδί.

«Θα το έχει ο ίδιος ή θα έχει κάποια άλλη γυναίκα. Υπάρχουν και τα πρακτικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως τα φαγητά και τα ρούχα του παιδιού ή η φύλαξή του», σημείωσε.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε η κ. Καππάτου η ισότιμη φροντίδα δε θα πρέπει κατ’ αναλογία να ορίζει και το χρόνο που θα περνούν οι δύο γονείς με το παιδί.
«Προς όφελός του πρέπει να επιδεικνύεται μία πολύ μεγάλη ευελιξία. Μπορεί να έχουμε εναλλασσόμενη κατοικία και το παιδί να είναι τις καθημερινές στον ένα γονιό και Σαββατοκύριακο με Παρασκευοσαββατοκύριακο ή Δευτέρα στον άλλο», είπε.

https://www.star.gr/eidiseis/ellada/522576/synepimeleia-pws-ephreazei-thn-psyxologia-twn-paidiwn

Copy link
Powered by Social Snap