Πολλοί γονείς παραπονούνται ότι το παιδί τους δεν τους λέει τι κάνει στον παιδικό σταθμό. Eκείνοι το περιμένουν με ανυπομονησία και, όταν γυρίζει, το ρωτούν με λαχτάρα: «Tι κάνατε σήμερα στο σχολείο;» «Tι έφαγες;» «Διασκέδασες;». Tο παιδί, όμως, δεν απαντά ή λέει: «Άφησέ με, δεν θα σου πω» – και αλλάζει συζήτηση.
Οι γονείς αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος που το παιδί δεν αποκρίνεται στις ερωτήσεις τους. Άλλοτε το αφήνουν για λίγο ήσυχο και στη συνέχεια το ξαναρωτάνε. Άλλες φορές πάλι εκνευρίζονται και το μαλώνουν. Σπανιότερα, αποδέχονται την επιμονή του να μην τους μιλήσει. Ωστόσο, τους ενδιαφέρει οπωσδήποτε να μάθουν πώς πέρασε τη μέρα του.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε
Eίναι δικαίωμα του παιδιού να σας μιλά για τις εμπειρίες του όταν το ίδιο επιθυμεί· και οφείλετε να το σεβαστείτε. Ο παιδικός σταθμός είναι δικός του χώρος.
Έχετε σκεφτεί ότι με τις ερωτήσεις σας μπορεί να νιώσει ότι ανησυχείτε ή ακόμα και να σκεφτεί ότι δεν εμπιστεύεστε τον παιδικό σταθμό;
Μόλις το παιδί καταλάβει ότι είστε άνετοι, χαλαροί και πρόθυμοι να το ακούσετε, είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να μοιραστεί τις εμπειρίες του μαζί σας. Επομένως, είναι περιττό να το πολιορκείτε με ερωτήσεις μόλις επιστρέφει από το σχολείο.
Πολλές φορές το παιδί μάς εκμυστηρεύεται πράγματα που το απασχολούν ή του έχουν συμβεί όταν εκείνο θέλει, κυρίως σε στιγμές χαλάρωσης, όπως, για παράδειγμα, την ώρα που πάει για ύπνο.
Ξεκινήστε να του μιλάτε με ηρεμία για ό,τι έχετε κάνει εσείς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πιθανό ότι θα αρχίσει να σας διηγείται διάφορα και για τη δική του μέρα. Aρκεί, φυσικά, να μην το πιέζετε.
Aν, παρ’ όλα αυτά, το παιδί αρνείται να μοιραστεί μαζί σας τις καθημερινές του εμπειρίες, μήπως θα πρέπει να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε μαζί του και τη συμπεριφορά σας απέναντί του; Μήπως είστε αγχώδεις, πιεστικοί, αυταρχικοί;
Eνισχύετε την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του ή μήπως διαρκώς του κάνετε παρατηρήσεις ή του υποδεικνύετε τι να κάνει;
Aν, πράγματι, διαπιστώσετε ότι συμπεριφέρεστε με τέτοιον τρόπο, ίσως χρειάζεται να αναθεωρήσετε τη στάση σας απέναντί του.
Απευθυνθείτε στο προσωπικό του σχολείου, προκειμένου να σας ενημερώσουν για τις σχολικές δραστηριότητες του παιδιού και να κατευνάσουν τους φόβους σας.
Απόσπασμα