Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Tο διαδίκτυο έφερε την επανάσταση στην επικοινωνία και καθιέρωσε νέα δεδομένα με την αμεσότητα και την ταχύτητα πρόσβασης στον κόσμο της πληροφορίας. Οι δυνατότητες του χρήστη στην ενημέρωση, στη γνώση και στην ψυχαγωγία είναι απεριόριστες.

Σύμφωνα με μελέτες, το 85% των παιδιών έχουν υπολογιστή στο σπίτι τους στην Α’ Γυμνασίου και το 90 ή και 100% των παιδιών στη Β’ Γυμνασίου. Όσα έχουν υπολογιστή συνήθως έχουν και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο το 60% δεν γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν αν αντιληφθούν κάτι ενοχλητικό ή επικίνδυνο.

Eίναι γνωστό ότι η πλειονότητα των εφήβων δεν ζητεί τον υπολογιστή και τη σύνδεση στο διαδίκτυο με στόχο αποκλειστικά την πρόσβαση στον ευρύτατο κόσμο της γνώσης. Θέλει να πιάνει συζήτηση στο facebook και στο Twitter ή να «κατεβάζει» μουσική, ταινίες και να παίζει παιχνίδια. Η επικοινωνία μέσω διαδικτύου έχει υποκαταστήσει και αναπληρώσει σε σημαντικό βαθμό την προσωπική κοινωνική επαφή. Η ανωνυμία του διαδικτύου καμιά φορά μπορεί να γίνει αφορμή για την παγίδευση του παιδιού μέσα από τη δημιουργία γνωριμιών ή και την ανάπτυξη σχέσεων με πρόσωπα αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε επικίνδυνα.  Ο έφηβος μπορεί να έχει πρόσβαση σε διάφορες πιθανόν επικίνδυνες ιστοσελίδες.

O γονιός ελέγχει ελάχιστα τις πληροφορίες που έτσι κι αλλιώς δέχεται ο έφηβος έξω από το σπίτι στις συντροφιές του. Tο διαδίκτυο μπορεί να εντείνει το πρόβλημα ακόμα περισσότερο. Kανένας δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά αν το παιδί του επισκέφθηκε ιστοσελίδα με πληροφορίες που είναι ακατάλληλες για αυτό. Το ίντερνετ προσφέρει επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής σε παιχνίδια ρόλων. Αυτά διευκολύνουν καμιά φορά το παιδί να ενσαρκώσει ρόλους που του προσφέρουν αυτοπεποίθηση, αλλά μπορεί και να το εγκλωβίσουν στην ευκολία του εικονικού κόσμου.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός ή η ταπείνωση μέσω του διαδικτύου είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό ζήτημα για έναν έφηβο και, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, απασχολεί κάποια στιγμή το 15% των εφήβων.  Άλλη απειλή είναι οι ηλεκτρονικές απάτες, στις οποίες τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εύπιστα.

Τέλος, από την πολύωρη ή εσφαλμένη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων μπορεί να προκληθούν μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας.

Copy link
Powered by Social Snap