Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να είναι ήρεμο και να έχει μια ισορροπημένη διατροφή; Από μικρό πρέπει να καταλάβει ότι το φαγητό αποτελεί μια συγκεκριμένη απόλαυση, σε συγκεκριμένες ώρες και ποσότητες. Πρέπει να αποσυνδέει την προσωπικότητα των άλλων ατόμων από τα κιλά τους, διαφορετικά θα κάνει το ίδιο και με τα δικά του κιλά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

– Μην αφήνετε το παιδί να τρώει με τις ώρες για να αποφύγει να κάνει τα μαθήματά του, διότι έτσι θα μάθει να χρησιμοποιεί το φαγητό σαν άλλοθι

– Όταν είναι στενοχωρημένο, μην του λέτε «πάμε να σου πάρω ένα παγωτό» αλλά «πάμε μια βόλτα» ή «πάμε σινεμά».

– Μην τσιμπολογάτε συνεχώς όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή πηγαίνετε βόλτα.

– Αποφεύγετε να ασκείτε κριτική στα κιλά του παιδιού σας ή των άλλων ανθρώπων.

– Ο πατέρας και η μητέρα πρέπει να καλλιεργείτε κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοϋποστήριξης στην οικογένεια. Να μην ασκούν σκληρή κριτική στο παιδί και να μην το προσβάλλουν.

– Να επιτρέπετε στο παιδί από μικρή ηλικία να αντιμετωπίζει και να λύνει μόνο του τα προβλήματα που είναι στα μέτρα του.

– Να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα συναισθήματά του χωρίς να τα καταπνίγει. Να εκφράζει τις επιθυμίες του.

– Δεν ξέρουμε αν η δίαιτα είναι πρόδρομο σύμπτωμα της διαταραχής αλλά τα παιδιά που κάνουν συχνά δίαιτες (κυρίως χωρίς καθοδήγηση ειδικών), έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη συνέχεια διατροφικές διαταραχές-είτε ψυχογενή βουλιμία είτε ψυχογενή ανορεξία.

Αν λοιπόν το παιδί είναι αποφασισμένο παρά τις αντιρρήσεις των γονιών να κάνει δίαιτα, τότε οι γονείς θα πρέπει τουλάχιστον να το στρέψουν σε μία δίαιτα υγιεινή και μετρημένη.

Αν είναι πολύ στερητική το παιδί θα αποτύχει και θα απογοητευθεί. Η αποτυχημένη δίαιτα θα μειώσει ακόμα περισσότερο την αυτοεκτίμησή του Για την κατάλληλη δίαιτα απευθυνθείτε σε διατροφολόγο και σε παιδίατρο.

Copy link
Powered by Social Snap