Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

5+1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μικρών και μεγάλων και κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα συνεχίσει να το κάνει. Συνεχώς λαμβάνονται νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενώ το «μένουμε σπίτι» παραμένει το σύνθημα των ημερών. Φυσικά υιοθετούμε υπεύθυνη στάση σαν ενεργοί πολίτες όμως είμαστε γεμάτοι απορίες και φυσικά δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση οι γονείς. Γιατί εκτός από την ανησυχία για την όλη κατάσταση έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από πρακτικά θέματα που τους γεμίζουν άγχος. Πώς να περάσουν αυτόν τον καιρό που δεν πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά τους; Να αφήνουν τους παππούδες να τους επισκέπτονται; Να τα πηγαίνουν στη παιδική χαρά που είναι ανοιχτός ο χώρος κλπ.…

Μπορώ να κυκλοφορώ με το παιδί μου σε δημόσια μέρη;

Καθώς τα μέτρα για τον έλεγχο του ιού εντείνονται με τα μέρη δημόσιας συνάθροισης να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι ειδικοί κάνουν έκκληση τα παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τα παίρνετε μαζί σας στο σούπερ μάρκετ ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε ακόμα και τους ανοιχτούς χώρους όπως οι παιδικές χαρές και τα πάρκα καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα παντού ενώ αντέχει και στις επιφάνειες όπως πλαστικό και μέταλλο που υπάρχουν σε κάθε παιδική χαρά. Αυτονόητο είναι επίσης ότι θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα παιδιά όπως όλα δείχνουν, είναι μεν δύσκολο να νοσήσουν, ίσως όμως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και αν αυτό συμβεί με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα μπορεί να κινδυνεύσει και η ζωή τους. Εξάλλου, και τα σχολεία γι’ αυτόν τον λόγο έκλεισαν. Για να αποτραπούν οι μετακινήσεις των παιδιών και να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Μέχρι λοιπόν να ξέρουμε περισσότερα είναι καλύτερα τα παιδιά –όπως και εμείς- να μένουν όσο γίνεται περισσότερο στο σπίτι και να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Να καλέσω τους φίλους του για να παίξουν;

Η απάντηση και πάλι είναι αρνητική. Και οι φίλοι του θα πρέπει να μείνουν στο δικό τους σπίτι. Αφήστε τους να μιλάνε στο τηλέφωνο ή σε βιντεοκλήσεις (τα μεγαλύτερα παιδιά σίγουρα ούτως ή άλλως θα μιλάνε με τους φίλους τους στα τσατ) όμως μην επιτρέπετε τη συνάθροιση σε σπίτια ακόμα και αν πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση (γενέθλια κ.λπ.)

Τι να κάνω για να περνάει η ώρα τους;

Η περίοδος είναι δύσκολη και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός ενδεχομένως να προκαλέσει εκνευρισμό στα παιδιά αλλά και στους γονείς. Διατηρήστε όσο μπορείτε την ψυχραιμία σας καθώς –όπως όλοι καταλαβαίνουμε- δεν είναι εύκολο να κρατάς τα παιδιά για μεγάλο διάστημα κλεισμένα σ’ ένα σπίτι. Αντιμετωπίστε το όμως με θετικό τρόπο σαν μια ευκαιρία να συνδεθείτε μαζί τους. Να θυμάστε ότι συνήθως παραπονιέστε ότι δεν έχετε χρόνο διαθέσιμο να τους αφιερώσετε ή ότι θα θέλατε να ασχοληθείτε κι άλλο μαζί τους. Να λοιπόν η ευκαιρία:

Κατ’ αρχάς διατηρήστε τη ρουτίνα τους. Το ότι δεν πηγαίνουν σχολείο δε σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ακατάστατα ωράρια ύπνου και φαγητού ούτε ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσουν το διάβασμα.

Φροντίστε να κοιμούνται και να ξυπνάνε σε τακτικές ώρες και το ίδιο να συμβαίνει και με τα γεύματά τους.

Θυμηθείτε πάλι δραστηριότητες που ενδεχομένως έχετε ξεχάσει όπως να φτιάξετε τις φωτογραφίες ή να ξαναδείτε τα βίντεο από διάφορες εκδηλώσεις από τη γέννησή τους και μετά ή να διηγηθείτε ιστορίες από την παιδική τους ηλικία κλπ . Είναι σίγουρο ότι θα τους αρέσει.

Δεν θα πρέπει να παραλείψετε το διάβασμα ακόμη και αν δεν έχουν σχολείο. Δίνετέ τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μελετάνε με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. βιβλία που άπτονται των ενδιαφερόντων τους και είναι τόσο ψυχαγωγικά όσο και εκπαιδευτικά, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων κ.λπ.). Μπορείτε επίσης να προτρέψετε τα μεγαλύτερα παιδιά να κρατούν κάθε μέρα ημερολόγιο με αυτά που έκαναν και πως πέρασαν.

Με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φτιάξτε μαζί ιστορίες, διαβάστε τους τα αγαπημένα τους παραμύθια ή ανακαλύψτε μαζί άλλα. Φτιάξτε πάζλ ή κάνετε κατασκευές που τους αρέσουν. Τα παιχνίδια φαντασίας ή η ζωγραφική τους είναι επίσης πολύ ελκυστικά.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα εκτιμήσουν τα παιχνίδια κατασκευών, το μοντελισμό , το κουκλόσπιτο κλπ. Καθιερώστε ένα οικογενειακό τουρνουά επιτραπέζιων ανακηρύσσοντας π.χ. έναν νικητή στο τέλος της εβδομάδας, κάντε τη δική σας «κινηματογραφική λέσχη», κάντε διαγωνισμό μαγειρικής, δοκιμάστε να κάνετε μια καινούργια συνταγή κάθε μέρα όλοι μαζί αυτοσχεδιάζοντας, κάντε κατασκευές ακόμα και οικογενειακή γυμναστική! Παράλληλα, φροντίστε να βάλετε όρια στα ηλεκτρονικά και στην τηλεόραση στων οποίων την παγίδα δεν είναι καθόλου δύσκολο να πέσουμε υπό αυτές τις συνθήκες…

Αν έχετε μεγάλη βεράντα ή κήπο παίξτε μαζί τους μπάλα ή κάποιο άλλο παιχνίδι δίνοντας στον εαυτό σας την δυνατότητα να χαλαρώσετε, να ασκηθείτε αλλά και να γελάσετε όλοι μαζί.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί διάφορα ντοκιμαντέρ ή να κάνετε διαδικτυακές επισκέψεις στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και να συζητήσετε για όσα βλέπετε!

Αρκετά θέατρα έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταδίδουν παραστάσεις τους μέσω διαδικτύου με καθόλου ή με μικρή οικονομική. Γιατί να μην επιλέξετε κάποιες που τους ταιριάζουν σύμφωνα πάντα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους;

Τα μεγαλύτερα παιδιά που ετοιμάζονται για εξετάσεις, ας δουν αυτή την περίοδο σα μια ευκαιρία να συστηματοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη μελέτη τους ή να οργανώσουν τις επαναλήψεις τους.

Να βλέπουν τον παππού και τη γιαγιά;

Ο παππούς και η γιαγιά θα πρέπει να κάνουν υπομονή τουλάχιστον μέχρι να περάσει το ελάχιστο διάστημα ασφαλείας. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να περιμένουν και αυτοί και τα εγγόνια τους για να μπορούν να χαρούν ο ένας τον άλλον ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Μπορούν όμως να μιλούν στο τηλέφωνο ή και με τη βοήθεια της τεχνολογίας πχ. Skype ,viber κλπ ώστε να τα βλέπουν, να γελάνε μαζί κλπ.

Να κάνουμε το οικογενειακό ταξίδι που είχαμε προγραμματίσει στο χωριό;

Και αυτό θα χρειαστεί να αναβληθεί με όση ανυπομονησία και αν το περιμένατε. Προς το παρόν πρέπει να γίνονται οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και μόνο ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά της νόσου, ακολουθώντας πάντα τις καθημερινές ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας. Εξάλλου, όλες οι μετακινήσεις μας πρέπει να είναι δικαιολογημένες αλλιώς το πρόστιμο καραδοκεί!

Το παιδί μου έχει συμπτώματα γρίπης. Να το πάω στο νοσοκομείο;

Η λειτουργία των νοσοκομείων είναι –όπως ξέρουμε όλοι- ιδιαίτερα επιβαρυμένη αυτή την περίοδο. Πριν κάνετε οτιδήποτε καλέστε τον παιδίατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει.

Ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1110 (χωρίς χρέωση)

Ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική και καθοδήγηση στους γονείς

Λειτουργεί από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΙΣΑ καθημερινά 9 π.μ. – 9μ.μ.

https://www.akappatou.gr/
https://www.kappatou-psychologos.gr
Copy link
Powered by Social Snap