Εκτύπωση άρθρου

Η επικοινωνία μέσω διαδικτύου έχει υποκαταστήσει, και σε σημαντικό βαθμό έχει αναπληρώσει, την προσωπική κοινωνική επαφή. Η ανωνυμία του ίντερνετ καμιά φορά μπορεί να γίνει όχημα για την παγίδευση του παιδιού μέσα από τη δημιουργία γνωριμιών ή και την ανάπτυξη σχέσεων με πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής ποιότητας ή ύποπτων προθέσεων, επομένως ενίοτε επικίνδυνων.

Επίσης, ο έφηβος μπορεί να έχει πρόσβαση σε διάφορες πιθανώς επικίνδυνες ιστοσελίδες, που ενδέχεται να περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και μηνύματα, είτε να έχουν σκοτεινούς σκοπούς, από το να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες και χρήματα από τον χρήστη έως να τον ωθήσουν να κάνει κακό στον εαυτό του ή στους άλλους. (Ας μην
ξεχνάμε εξάλλου τα διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια όπως η «Μπλε φάλαινα», που έχουν γίνει αρκετά γνωστά για τις προκλήσεις που θέτουν στους –κατά πλειοψηφία εφήβους– χρήστες τους, ωθώντας τους ακόμα και στην αυτοκτονία.)

Ούτως ή άλλως, ο γονιός έχει πολύ συχνά ελάχιστο έλεγχο στις πληροφορίες που δέχεται ο έφηβος έξω από το σπίτι, και το διαδίκτυο μπορεί να εντείνει το πρόβλημα ακόμα περισσότερο, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα αν το παιδί του επισκέφθηκε κάποια ανάλογη ιστοσελίδα.

Το διαδίκτυο προσφέρει επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής σε παιχνίδια ρόλων. Αυτά διευκολύνουν καμιά φορά το παιδί να ενσαρκώσει ρόλους που του χαρίζουν αυτοπεποίθηση, αλλά μπορεί και να το εγκλωβίσουν στην ψευδαίσθηση του εικονικού κόσμου.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός ή η ταπείνωση μέσω του διαδικτύου εξελίσσεται σε πολύ μεγάλο και σοβαρό ζήτημα στην εποχή μας και, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, απασχολεί κάποια στιγμή το 15% των εφήβων. Μάλιστα, στη χώρα μας, το ποσοστό του λεγόμενου cyberbullying, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αγγίζει σχεδόν το 27% (2013), ποσοστό μάλιστα το οποίο, τη χρονιά που έγινε η έρευνα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης μετά από αυτό της Ρουμανίας!

Τα ανησυχητικά στοιχεία επιβεβαιώνονται και από τη γραμμή βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Help-Line.gr για το 2017, καθώς το 20% των κλήσεων της συγκεκριμένης χρονιάς αφορούσε αντίστοιχα περιστατικά.

Άλλη απειλή είναι οι ηλεκτρονικές απάτες, στις οποίες τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα, καθώς παρουσιάζονται κατεξοχήν εύπιστα.

Επίσης, από την πολύωρη ή εσφαλμένη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων μπορεί να προκληθούν μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ η μεγάλης διάρκειας ενασχόληση (πάνω από τρεις ώρες την ημέρα), ειδικά με τα social media, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων, όπως κατάθλιψη κ.λπ.

Τέλος, δεν είναι καθόλου απίθανο τα παιδιά να αποκτήσουν εθισμό στο διαδίκτυο, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους –σωματική και πνευματική– και, φυσικά, για τις επιδόσεις τους στο σχολείο αλλά και για την κοινωνική τους ζωή.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap