220211140838_autism
Εκτύπωση άρθρου


Ένας συγκεκριμένος προγεννητικός έλεγχος ρουτίνας μπορεί να αποκαλύψει εγκαίρως τις πιθανότητες εμφάνισης του φάσματος του αυτισμού στο παιδί


Μια προγεννητική εξέταση ρουτίνας, το υπερηχογράφημα στο δεύτερο τρίμηνο, φαίνεται πως είναι μια αποτελεσματική μέθοδος όσον αφορά τον εντοπισμό των πρώιμων ενδείξεων της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη στο Brain από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev και το Ιατρικό Κέντρο Soroka του Ισραήλ.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από εκατοντάδες προγεννητικά υπερηχογραφήματα από τον έλεγχο ανατομίας του εμβρύου που διεξήχθη στα μέσα της κύησης. Διαπίστωσαν ανωμαλίες στην καρδιά, στους νεφρούς και το κεφάλι στο 30% των εμβρύων που αργότερα ανέπτυξαν διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, ποσοστό τριπλάσιο από αυτό που βρέθηκε στους ελέγχους ρουτίνας του γενικού πληθυσμού και δύο φορές υψηλότερο από τα αδέρφια τους.

Οι συγκεκριμένες ανωμαλίες παρουσιάστηκαν συχνότερα στα κορίτσια, ενώ αντίστοιχα η σοβαρότητα των ανωμαλιών συσχετίστηκε με την επακόλουθη σοβαρότητα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

O επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Idan Menashe, από το Πανεπιστήμιο του Negev τονίζει τη σημασία του προγεννητικού ελέγχου: «Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ενδείξεις, για να αξιολογήσουν την πιθανότητα το παιδί να γεννηθεί με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι παιδιά που γεννιούνται με συγγενείς ασθένειες, κυρίως αυτές που αφορούν την καρδιά και τους νεφρούς, αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες».

Μια προηγούμενη μελέτη του Κέντρου διαπίστωσε ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αύξησαν την κοινωνική ικανότητα των παιδιών κατά τρεις φορές περισσότερο. Η προγεννητική διάγνωση θα μπορούσε να προσφέρει την έγκαιρη θεραπεία των παιδιών ήδη πριν την ηλικία των 2 ή 3 ετών.

https://ygeiamou.gr/

Copy link
Powered by Social Snap