Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά καλοί στο να αναγνωρίζουν πότε κάποιος αισθάνεται αγχωμένος.
Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με παράξενους τρόπους. Αποκαλύπτουμε εύκολα τα προσωπικά μας συναισθήματα σε στιγμές αδυναμίας, κάτι που δεν φαίνεται να είναι και τόσο έξυπνο. Παρατηρώντας απλώς τη συμπεριφορά κάποιου, μπορούμε να καταλάβουμε πότε πονά, είναι απογοητευμένος ή αναστατωμένος. Σίγουρα είναι καλύτερη στρατηγική το να προσπαθήσουμε να κρύψουμε την αδυναμία; Γιατί να διακινδυνεύσουμε να μας εκμεταλλευτούν;
Πολλά άλλα ζώα σπάνια δείχνουν ορατές αλλαγές στη συμπεριφορά τους όταν δυσκολεύονται. Οι κτηνίατροι και οι φροντιστές των ζώων πρέπει να βασίζονται σε ενδείξεις όπως οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό ή τα επίπεδα ορμονών για να πάρουν μια ιδέα για τον πόνο ή το στρες. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει ένα πλεονέκτημα από τη μετάδοση της ευαλωτότητάς μας;
Έρευνα διερευνά τους λόγους για τους οποίους επικοινωνούμε χρησιμοποιώντας το σώμα, το πρόσωπο και τα χέρια μας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα σήματα παίζουν βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε και διατηρούμε κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, το πείραμά τους έδειξε ότι όσο πιο αγχωμένοι φαίνεστε, τόσο περισσότερο οι άλλοι σας βρίσκουν συμπαθητικούς.
Εξέλιξη και στρες
Από καιρό έχουμε κατανοήσει ότι η εμπειρία του στρες και η συμπεριφορά συνδέονται. Όταν κάποιος είναι στρεσαρισμένος, είναι πιο πιθανό να δείξει αυτό που ονομάζουμε αυτοκατευθυνόμενη συμπεριφορά. Αγγίζουμε το πρόσωπό μας, τρώμε τα νύχια μας, ψαχουλεύουμε αντικείμενα και παίζουμε με τα μαλλιά μας. Πολύ παρόμοιες μορφές συμπεριφοράς λόγω στρες είναι καλά τεκμηριωμένες στις μαιμούδες και τους πιθήκους, γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις ότι προέκυψαν με την πάροδο του εξελικτικού χρόνου από έναν κοινό πρόγονο.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οι άλλοι βλέπουν αυτές τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το στρες έχει αποτελέσει μυστήριο για τους ερευνητές. Παρατηρούν οι άνθρωποι αυτές τις συμπεριφορές στους άλλους; Μπορούμε να ανιχνεύσουμε πότε οι άλλοι αισθάνονται αγχωμένοι; Πώς αλλάζει αυτό την εντύπωσή μας γι’ αυτούς;
Οι επιστήμονες χρειάστηκε να προκαλέσουν ήπιο στρες σε εθελοντές για να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους. Είχαν 3 λεπτά για να προετοιμαστούν για μια παρουσίαση και μια εικονική συνέντευξη για δουλειά, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ένα δύσκολο τεστ μαθηματικών.
Δεν θα σας σοκάρει να μάθετε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες αγχώθηκαν. Στη συνέχεια, έδειξαν πλάνα από αυτούς τους στρεσαρισμένους εθελοντές σε μια νέα ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι βαθμολόγησαν τη συμπεριφορά τους σε κλίμακες όπως «Πόσο στρεσαρισμένο είναι αυτό το άτομο;». Τα αποτελέσματα μας έδειξαν πώς έμοιαζαν οι άνθρωποι όταν ήταν αγχωμένοι και τι σκέφτονταν οι άλλοι γι’ αυτούς.
Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά καλοί στο να αναγνωρίζουν πότε κάποιος αισθάνεται αγχωμένος. Όσο πιο στρεσαρισμένο ανέφερε ότι είναι ένα άτομο, τόσο πιο στρεσαρισμένο νόμιζαν οι άλλοι ότι ήταν – μια σαφής γραμμική σχέση. Όπως αναμενόταν, η αυτοκατευθυνόμενη συμπεριφορά φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές παρήγαγε ένα άτομο, τόσο πιο στρεσαρισμένο κρίθηκε ότι ήταν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν επρόκειτο για λεπτά σήματα που μπορούσαν να ανιχνευθούν μόνο από στενούς φίλους, καθώς ζητήσαμε από εντελώς ξένους να κάνουν τις κρίσεις τους για τους συμμετέχοντες.
Το γεγονός ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορούν τόσο ξεκάθαρα να ανιχνεύσουν πότε είμαστε αγχωμένοι αποτελεί απόδειξη ότι οι συμπεριφορές αυτές λειτουργούν όπως και άλλα είδη μη λεκτικής επικοινωνίας (όπως οι εκφράσεις του προσώπου, οι χειρονομίες) – γεγονός που δεν είχε υποστηριχθεί μέχρι τώρα. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διαπίστωσε μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της συμπεριφοράς στο στρες και της αντίληψης του στρες.
Το γεγονός ότι εκείνοι που κρίθηκαν ως πιο αγχωμένοι θεωρούνταν επίσης οι πιο συμπαθείς άνθρωποι θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί παράγουμε αυτά τα σήματα αδυναμίας εξ αρχής (και γιατί εξελίχθηκαν). Οι πρώτες εντυπώσεις των ανθρώπων απέναντι στους «πομπούς του στρες» δεν είναι αρνητικές, αλλά στην πραγματικότητα πολύ θετικές. Περιμένουμε ότι οι άνθρωποι θα εκμεταλλευτούν την αδυναμία, αλλά το να δείχνετε την ευάλωτη πλευρά σας ενθαρρύνει την υποστήριξη και τον κοινωνικό δεσμό.
Είμαστε ένα άκρως συνεργάσιμο είδος, περισσότερο από κάθε άλλο ζώο, και μας ελκύουν εκείνοι που είναι ειλικρινείς σχετικά με τις προθέσεις και την ψυχική τους κατάσταση. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ειλικρινές από το να επικοινωνείτε όταν νιώθετε αδύναμοι. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να είναι κάτι καλό και πρέπει να το «αγκαλιάζουμε». Ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, και το ήπιο στρες δίνει μια υγιή πρόκληση για να διατηρείτε το μυαλό σας διεγερμένο.
Η επικοινωνία του στρες λέει μια παρόμοια ιστορία. Δείξτε τα συναισθήματά σας, καλά ή κακά. Μην προσπαθείτε πολύ σκληρά να κρύψετε τα επίπεδα άγχους σας κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης παρουσίασης ή συνέντευξης. Η ειλικρινής και φυσική επικοινωνία μέσω της συμπεριφοράς σας μπορεί στην πραγματικότητα να αφήσει θετική εντύπωση στους άλλους.
Πηγή:
theconversation.com/showing-youre-stressed-may-make-you-more-likeable-new-research-