Η καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών στη διάρκεια της κύησης φαίνεται ότι συσχετίζεται με μια μικρή αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας στο παιδί σε μικρή ηλικία
Η καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων ανθρακούχων ποτών κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα παιδιά σε ηλικία 8 ετών, σύμφωνα με νέα μεγάλη νορβηγική μελέτη.
Όπως ανέφεραν οι Νορβηγοί, Σουηδοί και Ολλανδοί ερευνητές που δημοσίευσαν την μελέτη τους στο European Journal of Nutrition το μέγεθος των συσχετισμών ήταν ασθενές (τυπικά 15-21% αυξημένος κίνδυνος να έχουν τα παιδιά 6 ή περισσότερα συμπτώματα σχετιζόμενα με ΔΕΠΥ) κάτι που υποδηλώνει ότι τα ανθρακούχα ποτά παίζουν μικρό ρόλο στην αιτιολογία της διαταραχής. Ωστόσο δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους αιτιολογικούς παράγοντες, καθώς ακόμα και μία μείωση του κινδύνου μπορεί να είναι σημαντική για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές παγκοσμίως. Εμφανίζεται ως δυσκολία στη διατήρηση εστιασμένης προσοχής ή/και υπερκινητική -παρορμητική συμπεριφορά σε βαθμό ασύμβατο με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
Η μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα από τη Νορβηγική Μελέτη Μητέρας, Πατέρα και Παιδιού και το ιατρικό μητρώο γεννήσεων της Νορβηγίας. Οι γυναίκες που συμμετείχαν την περίοδο 1999-2008(που διεξήχθη η μελέτη) απάντησαν σε τρία ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκ των οποίων το δεύτερο ήταν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, το οποίο εισήχθη το 2002 και συμπληρώθηκε στο μέσο της εγκυμοσύνης.
Μετά τον τοκετό, διαβιβάστηκαν ερωτηματολόγια στην οικογένεια, όταν το παιδί ήταν πια 6 μηνών, 18 μηνών και 3,5,7 και 8 ετών καθώς και περαιτέρω ερωτηματολόγια όταν το παιδί ήταν έφηβο. Η ομάδα περιλαμβάνει περίπου 114.500 παιδιά 95.200 μητέρες και 75.200 πατέρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς εξετάστηκαν και πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις συσχετίσεις, όπως το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος πριν την κύηση, η κατάθλιψη και το άγχος της μητρότητας, τα συμπτώματα ΔΕΠΥ της μητέρας, η διατροφή της, η ηλικία της κατά τον τοκετό, το έτος γέννησης και η εποχή.
Ενώ λοιπόν η μελέτη υποδηλώνει ότι η καθημερινή πρόσληψη ανθρακούχων ποτών από τη μητέρα θα μπορούσε να συνδεθεί με μία μικρή αύξηση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ στα παιδιά ηλικίας 8 ετών, απαιτείται ωστόσο περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση αυτού του συσχετισμού.