Εκτύπωση άρθρου

Πώς θα περάσουμε τον χρόνο μας στο σπίτι δημιουργικά και τι θα πρέπει να προσέξουμε.

To «staycation» είναι ο τρόπος που θα κάνουμε διακοπές το επόμενο διάστημα.
Με την πανδημία του κορονοϊού και κυρίως τον φόβο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων, πολλοί δεν θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι προς αποφυγή του συγχρωτισμού σε παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους.

Τα ταξίδια θα περιοριστούν σε κοντινούς – στην πόλη ή το χωριό όπου ζούμε – προορισμούς, οι διανυκτερεύσεις θα είναι σύντομες και το μέσο που θα προτιμηθεί, το αμάξι.

Κι ενώ εν μέσω πανδημίας, μερικοί από εμάς θα πραγματοποιήσουμε ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό με αεροπλάνο και θα υποδεχθούμε τουρίστες στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα κάνει διακοπές στο σπίτι (“staycation”).

Είναι η διαμονή στο σπίτι (συμπεριλαμβανομένων των εκδρομών σε πολύ κοντινές αποστάσεις) ο τρόπος που θα κάνουμε διακοπές για τα επόμενα χρόνια; Τι θα πρέπει να προσέξουμε σε περίπτωση που επιλέξουμε αυτού του είδους την ξεκούραση;

Προέχει η ασφάλεια
Οι παραλίες, τα πάρκα, τα μπαρ και οι καφετέριες έχουν ανοίξει, όμως είναι σημαντικό να μην τα επισκεπτόμαστε τόσο συχνά και αν ακόμα έχουμε ανάγκη έναν περίπατο σε αυτούς τους χώρους, θα πρέπει να διατηρούμε τις σωστές αποστάσεις και να αποφεύγουμε τον πολύ κόσμο.

Σε περίπτωση που επιθυμούμε να ταξιδέψουμε μόνοι ή με μέλη της οικογένειας και φίλους, θα πρέπει πρώτον να το σκεφτούμε καλά και δεύτερον να το σχεδιάσουμε σωστά για να είμαστε ασφαλείς και να περάσουμε όμορφα, χωρίς φόβο.

Προσαρμογή στο περιβάλλον του σπιτιού
Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν πολύ σοβαρά από περιορισμούς και καθυστερήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται να επιβιώσουν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οι ταξιδιώτες παραμένουν επιφυλακτικοί, κυρίως όσο οι ειδικοί σε θέματα υγείας δεν αποκλείουν ακόμα ένα κύμα μόλυνσης τους επόμενους μήνες. ΄Οσον αφορά τα πολύωρα ταξίδια, οι οδηγίες υγιεινής και ελέγχου στα αεροδρόμια, θα αλλάξουν. Συνεπώς, από την στιγμή που δεν θα ταξιδέψουμε τόσο μακριά σύντομα, θα πρέπει να προσαρμόσουμε το περιβάλλον του σπιτιού μας αναλόγως για να αισθανθούμε σαν να βρισκόμασταν κάπου αλλού.

Ακόμα και μέσα στο σπίτι, θα μπορούσαμε να αισθανθούμε αλλαγή αν μετακομίσουμε σε άλλο δωμάτιο και κρεβάτι που κοιμόμαστε ή αν έχουμε αυλή, να στρώσουμε μια κουβέρτα και να ξεκουραστούμε εκεί για λίγες ώρες. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πικνίκ με την οικογένεια στην αυλή ή σε κάποιο πάρκο, να δειπνήσουμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο, να απολαύσουμε έναν καφέ με κάποιον συγγενή ή φίλο που έχουμε να δούμε καιρό. Ακόμα το περπάτημα και η άθληση σε εξωτερικό χώρο που δεν έχουμε ξαναεπισκεφτεί, μας δίνει την αίσθηση ότι αλλάζουμε περιβάλλον.

Ο σύμβουλος σε θέματα καριέρας Μάρτι Νέμκο λέει στον ιστότοπο VOX ότι «οι διακοπές στο σπίτι μπορεί να παρέχουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τις διακοπές σε άλλη τοποθεσία. Ενώ οι διακοπές σε έναν οικείο χώρο μπορεί αρχικά να μοιάζουν περιοριστικές, θα ενθάρρυνα τον κόσμο να αναλάβει ένα μικρό πρότζεκτ, είτε αυτό είναι μια ανακαίνιση στο σπίτι ή είτε η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, και θα αλλάξει την ψυχολογία μας».

Πηγές: HuffPost UK, Vox

Newsroom, HuffPost Greece

Copy link
Powered by Social Snap