Εκτύπωση άρθρου

Η άποψη της ειδικού για το σοκαριστικό έγκλημα στην ΚαλλιθέαΑλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος

Η άποψη της ειδικού για το σοκαριστικό έγκλημα στην Καλλιθέα

Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος

Μίσος και προμελέτη δείχνει το έγκλημα στην Καλλιθέα

Αποτρόπαια εγκληματική ενέργεια που μας σοκάρει όλους χαρακτηρίζει η Αλεξάνδρα Καππάτου , ψυχολόγος παιδοψυχολόγος την επίθεση με το βιτριόλι στην Καλλιθέα..

Δεν γνωρίζουμε ακόμα τα κίνητρα της δράστριας αλλά στην πράξη της διακρίνεται μένος, μίσος κι εκδικητικότητα. Υποδηλώνει ότι κάτι τη χώριζε με το θύμα, το οποίο πιθανά δεν της ήταν άγνωστο . Συνηθέστεροι λόγοι που μπορεί να ωθήσουν ένα άτομο σε μια τέτοια βίαιη και βασανιστική πράξη , είναι η αντιζηλία κυρίως ερωτική ή άλλου είδους , οικονομικές διαφορές , κάποια ψυχική διαταραχή κά. Το να πετάξεις ένα τόσο καυστικό υγρό στο πρόσωπο ενός άλλου ανθρώπου σαν πράξη ενέχει υψηλό συμβολισμό: Δεν θέλεις να τον εξαφανίσεις, αλλά να τον βασανίσεις , να τον κάνεις να πονέσει , να υποφέρει και να παραμορφώσεις το πιο χαρακτηριστικό σημείο της εξωτερικής του εμφάνισης. Η πράξη πιθανά δείχνει προμελέτη, και μαρτυρά ότι η δράστρια ένιωθε

ίσως αδικημένη, απελπισμένη, πληγωμένη , προδομένη για κάποιους λόγους που στη σκέψη της είχαν λάβει τεράστια έκταση και της προκαλούσαν πιθανά έντονο και ανυπόφορο ψυχικό πόνο .

Διαχρονικά, τα δηλητήρια και τα καυστικά υγρά θεωρούνται γυναικεία «όπλα» και αυτού του είδους τα εγκλήματα παρότι σπάνια, σε σχέση με την ανδρική εγκληματικότητα, παρόλα αυτά συμβαίνουν.

Ωστόσο δεν παύουν να μας σοκάρουν ακριβώς επειδή συνήθως τις γυναίκες τις έχουμε σαν τρυφερές , προστατευτικές , υποστηρικτικές φιγούρες στο μυαλό μας λόγω της μητρότητας κι όχι σαν θύτες.

Όποια και αν είναι όμως τα κίνητρα της γυναίκας δράστριας η πράξη παραμένει αποτρόπαια και είναι καταδικαστέα. Έχει υποθηκεύσει τη ζωή της νεαρής κοπέλας θύματος αλλά και τη δική της..

Στην ζωή ίσως συναντήσουμε κάποια άτομα που μπορεί να μας πληγώσουν , να μας προκαλέσουν έντονο ψυχικό πόνο, να νιώσουμε προδομένοι , απελπισμένοι και να μας κατακλύσει τέτοια οργή που να ευχόμαστε να μην υπήρχαν . Καθένας όμως ενεργοποιεί το ψυχικό δυναμικό που διαθέτει για να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα που αν τα αφήσει μπορεί να κυριεύσουν την ζωή του , να υποσκάψουν τη λειτουργικότητά του αλλά και τη σκέψη του οδηγώντας σε ακραίες συμπεριφορές , ευτυχώς σπάνιες ,όπως η αυτοδικία που είναι ένδειξη ψυχοπαθολογίας όχι μόνο του ατόμου αλλά όλου του κοινωνικού συστήματος .

Το να βρεθεί η δράστρια είναι θέμα χρόνου και η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της , αλλά τα ερωτήματα παραμένουν κανείς από το περιβάλλον της δεν πρόσεξε , δεν γνώριζε , δεν ενήργησε έγκαιρα για να προλάβει…

Πέρα από τον αποτροπιασμό που γεννά η πράξη, θα πρέπει να αναλογιστούμε πόσο εύκολο είναι για τον καθένα μας χωρίς την απαιτούμενη επαγγελματική ιδιότητα να προμηθεύεται τέτοια επικίνδυνα υλικά, ιδιαίτερα καυστικά ή δηλητήρια ( για παράδειγμα βιτριόλι) και αν υπάρχει καταγραφή στο σημείο πώλησης του αγοραστή.

Copy link
Powered by Social Snap