Εκτύπωση άρθρου

Δήλωση της Κυρίας Καππάτου στην Α. Σβώλου στο ereportaz.gr 31/5/20

Ηθελε να κάψει (και ) την ψυχή της Ιωάννας

‘Εγκλημα που μπορεί να στοιχειώσει τη ζωή του θύματος, να επηρεάσει δραματικά και καθοριστικά τον ψυχισμό του καθιστώντας το άτομο αδύναμο να συμφιλιωθεί με την «παραμορφωμένη» εικόνα του, την οποία πλέον δεν αναγνωρίζει και είναι δύσκολο να αποδεχθεί τονίζει η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου για το φρικιαστικό έγκλημα .

Κι ενώ η αστυνομία και το εγκληματολογικό σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την δράστη-την σατανική γυναίκα με τα μαύρα-η ειδικός ιχνηλατεί το καυτό αποτύπωμα που άφησε το πυκνό θειικό οξύ όχι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση της Ιωάννας αλλά στην προσωπικότητά της.

«Μια τέτοια επίθεση με βιτριόλι είναι τόσο βίαιη όπου το άτομο καλείται να συμβιώσει με μια αναπηρία που το συντροφεύει και επηρεάζει την ζωή του σε όλα τα επίπεδα.

Προκαλεί την απόλυτη ανατροπή, χάνεται μέσα σε δευτερόλεπτα ο εαυτός που γνώριζε, αλλοιώνεται και παραμορφώνεται το πρόσωπο (ή και άλλα σημεία του σώματος), εκείνο το στοιχείο της προσωπικότητάς που αποτελεί τον καθρέφτη κάθε ατόμου, το ‘εισιτήριο’ στις προσωπικές σχέσεις, στην επαγγελματική σταδιοδρομία, σε κάθε πτυχή της ζωής. Κι ακριβώς επειδή μετά από έναν τέτοιο χημικό έγκαυμα ακολουθεί ένας Γολγοθάς με δεκάδες χειρουργεία το τραυματικό αυτό συμβάν-που κάποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ισότιμο σε ένταση συναισθημάτων ή και χειρότερο από βιασμό-μετατρέπεται σε μια ανοικτή πληγή η οποία δύσκολα επουλώνεται …

Η Ιωάννα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις που θα την φέρνουν ξανά και ξανά αντιμέτωπη με αυτό το γεγονός το οποίο στοίχειωσε την ζωή της. Όλη αυτή η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη . . Είναι μια νέα γυναίκα που δεν είχε προλάβει να κάνει οικογένεια κι ένα τέτοιο πλήγμα γίνεται ακόμα πιο ισχυρό. Η Ιωάννα ήταν ευπαρουσίαστη και αυτό για κάποιους λόγους που θα διερευνήσει ή αστυνομία αποτέλεσε πιθανά την αφορμή να εκδηλωθεί η επιθετική διάθεση . Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες η καλή εξωτερική εμφάνιση δεν συνάδει απαραίτητα με υψηλή αυτοεκτίμηση ,ωστόσο είναι παραδεκτό ότι αποτελεί ‘εισιτήριο’ αποδοχής, επιτυχίας ή ακόμα κι ευτυχίας κατά πολλούς στη ζωή.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πόσο εξυμνείται στις μέρες μας η εικόνα πάνω στην οποία έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία ομορφιάς» λέει η Αλεξάνδρα Καππάτου και συνεχίζει: Η Ιωάννα βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό την επήρεια ισχυρού σοκ, βίωσε μια φρικιαστική επίθεση και αφόρητους πόνους που αποτυπώνονται και στο ψυχισμό της .

Συχνά τα άτομα με παρόμοιες εμπειρίες μπορεί να παρουσιάσουν κάποια διαταραχή συνδεόμενη με το τραυματικό γεγονός με συχνότερη τη διαταραχή μετατραυματικού στρες που εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα μεταξύ των οποίων το άτομο βιώνει επανειλημμένες ,ακούσιες διεισδυτικές και ενοχλητικές μνήμες του γεγονότος , παρουσιάζει επίμονη αποφυγή ερεθισμάτων που σχετίζονται με τραυματικό γεγονός ή αδυναμία να ανακαλέσει μια σημαντική πτυχή του γεγονότος ή διαμορφώνει αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό του , μπορεί να εμφανίσει ευερεθιστότητα, αναπτύσσει αισθήματα απομάκρυνσης και αποξένωσης από τους άλλους ..και επίμονη αδυναμία να βιώσει θετικά αισθήματα όπως ευτυχία , ικανοποίηση κλπ.. Κάθε άνθρωπος για να έχει ισορροπία, πρέπει να αποδεχτεί τον εαυτό του.

Η Ιωάννα θα χρειαστεί βοήθεια και συμπαράσταση από τους οικείους της αλλά και εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη για να πιάσει το νήμα της ζωής της εκεί που άφησε .. Το βιτριόλι της παραμόρφωσε το πρόσωπο, ‘ο στόχος όμως είναι να μην επιτρέψει να της διαλύσει το ψυχισμό και αυτό αποτελεί και ζητούμενο για το μέλλον » καταλήγει η ψυχολόγος. Η σκέψη και η υποστήριξη όλων μας είναι κοντά της.

Copy link
Powered by Social Snap