Εκτύπωση άρθρου

Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο ευχάριστες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να είναι και μία από τις πιο δύσκολες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ειδικά σε μια περίοδο τόσο αβέβαιη όσο αυτή που διανύουμε εξαιτίας της εμφάνισης του κορωνοϊού.

Μια έγκυος έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι μια έγκυος είναι πιο επιρρεπής συγκεκριμένα στον COVID-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο επειδή οι έγκυες γενικά υπόκεινται σε σημαντικές σωματικές αλλαγές κατά την περίοδο της κυοφορίας, θεωρούνται πιο ευαίσθητες σε λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως είναι και αυτή του κορωνοϊού. Επίσης στοιχεία που αφορούν άλλους ιούς της ίδιας οικογένειας όπως ο ιός που προκάλεσε τη νόσο SARS πριν από μερικά χρόνια, δείχνουν ότι οι έγκυες είχαν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν.

Πώς μπορεί να προστατευτεί μία έγκυος;

Όπως ακριβώς και όλοι οι υπόλοιποι. Τήρηση όλων των κανόνων ατομικής υγιεινής (μάσκα, γάντια, αντισηπτικό, καλό πλύσιμο των χεριών, κοινωνική απόσταση κ.λπ.)

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει επιπλοκές στην κύηση;

Κάποιες εγκυμονούσες με κορωνοϊό φαίνεται ότι είχαν πρόωρο τοκετό όμως από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν αυτό οφειλόταν στη νόσο. Μπορούμε μόνο να στηριχτούμε σε δεδομένα που αφορούν άλλες αντίστοιχες λοιμώξεις (όπως π.χ. η γρίπη ή άλλοι κορωνοϊοί όπως οι SARS-CoV και MERS-CoV) που φαίνεται ότι μπορούν όντως να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ή/και σε χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.

Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί στο παιδί;

Από προηγούμενες μελέτες σχετικά με άλλους κορωνοϊούς ξέρουμε ότι οι ιοί SARS-CoV και MERS-CoV δεν μεταδίδονται στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Όσο για τον COVID-19 έχουν καταγραφεί κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις μόλυνσης νεογνών ωστόσο φαίνεται ότι αυτό συνέβη μετά τη γέννηση. Επίσης, ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί σε αμνιακό υγρό γυναικών που νοσούν. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα πλήρη διαθέσιμα στοιχεία.

Ο θηλασμός είναι ασφαλής;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός υπάρχει στο γάλα μητέρων με COVID-19. Υπάρχει όμως πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί στο παιδί κατά τη διάρκεια του θηλασμού όχι μέσω του γάλακτος αλλά μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων της μητέρας με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή. Γι’ αυτόν τον λόγο –και επειδή τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι αδιαμφισβήτητα- είναι ίσως προτιμότερη η προσεκτική άντληση του γάλακτος με θήλαστρο και το τάισμα του μωρού από κάποιο άλλο άτομο. Εναλλακτικά, η μητέρα θα πρέπει να πλένει πολύ προσεκτικά τα χέρια της πριν από τον θηλασμό και να φοράει μάσκα για την αποφυγή της επαφής του μωρού με σταγονίδια.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που έχουμε για τη σχέση μεταξύ του νέου κορωνοϊού και της εγκυμοσύνης δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένη, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το π

παίρνουν κάθε δυνατή προφύλαξη για αυτές και τα νεογέννητα τουλάχιστον μέχρι η σχετική έρευνα να προχωρήσει αρκετά ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγές: ΕΟΔΥ, ΠΟΥ

Copy link
Powered by Social Snap