period-feb-660
Εκτύπωση άρθρου

Η έμμηνος ρύση είναι ασφαλώς ένα απόλυτα φυσιολογικό στοιχείο στη ζωή μιας γυναίκας. Εμφανίζεται στα κορίτσια γύρω στα δώδεκα με δεκατρία συνήθως, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα ή αργότερα. Σηματοδοτεί το πέρασμα των κοριτσιών από την παιδική ηλικία στην εφη- βεία.

Γι’ αυτό, καλό είναι η γενική ενημέρωση του παιδιού να γίνεται ήδη στα οκτώ με εννιά του χρόνια, χρησιμοποιώντας απλά λόγια, ώστε να μην ξαφνιαστεί αν του συμβεί νωρίτερα από το συνηθισμένο και αναμενόμενο. Αν υπάρχει και αγόρι στην οικογένεια αδελφός, δηλαδή καλό είναι να ενημερωθεί κι εκείνο, εκτός αν είναι πολύ μικρότερο.

Μιλήστε στην έφηβη
H ενημέρωση της έφηβης πρέπει να γίνεται από τη μητέρα. Αν δεν υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον το κατάλληλο πρόσωπο λόγω απουσίας ή αδυναμίας της μητέρας, τότε μπορεί να γίνει από τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο της μητέρας.

Εξηγήστε στο κορίτσι τι είναι η έμμηνος ρύση, κάθε πότε συμβαίνει και ποια είναι η χρησιμότητά της. Η έφηβη πρέπει να καταλάβει ότι το αίμα που αποβάλλεται είναι μια φυσιο- λογική λειτουργία του οργανισμού, όπως τα ούρα, ο ιδρώτας ή το σάλιο μας.
Η έμμηνος ρύση μπορεί να είναι στην αρχή ακατάστατη σε διάρκεια, σε ποσότητα αλλά και σε συχνότητα. Σιγά σιγά θα σταθεροποιηθεί. Η έφηβη δεν πρέπει να ανησυχεί ότι αυτή η αστάθεια ενδέχεται να κρύβει κάποιο πρόβλημα.
Πολλές έφηβες αισθάνονται απέχθεια για το σώμα τους, επειδή έχουν την ιδέα ότι ο κόλπος τους εκκρίνει κάτι άσχη- μο. Είναι σκόπιμο να μην επιμείνετε να συζητήσει η έφηβη το θέμα, στις περιπτώσεις που είναι αρνητική. Σταδιακά θα καταλάβει ότι οι εκκρίσεις της είναι απολύτως φυσιολογικές και ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες.
Kαλό είναι η έφηβη να γνωρίζει ότι, τις ημέρες που είναι αδιάθετη, πρέπει να φροντίζει να αλλάζει σερβιέτα κάθε τρεις τέσσερις ώρες. Έτσι δεν θα έχει την ανασφάλεια ότι το σώμα της αναδίδει κάποια ενοχλητική μυρωδιά. Βασικά, όλα αυτά τα υγρά που εκκρίνει το σώμα δεν είναι δύσοσμα από μόνα τους, αλλά αποκτούν μια ιδιάζουσα οσμή όταν έρχονται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.
Ενημερώστε την ότι ως πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως λογαριάζεται η ημέρα που αδιαθετεί. Πιο γόνιμες είναι οι ημέ- ρες γύρω από τη δέκατη τέταρτη ημέρα πριν από την επόμενη περίοδο. Κατά συνέπεια, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί η δέκατη τέταρτη ημέρα, αφού δεν μπορεί κανένα κορίτσι να είναι βέβαιο ποια ημέρα θα αδιαθετήσει.

Επιπλέον, η ωορρηξία επηρεάζεται από στρες, ιώσεις, ορμονικές αλλαγές κ.λπ. ñ Aπό τη στιγμή που αρχίζει η έμμηνος ρύση, το κορίτσι έχε κάποιες πιθανότητες να συλλάβει, και αυτό πρέπει να το ξέρει οπωσδήποτε, όσο μικρό κι αν είναι.
Aν για την ίδια τη μητέρα η έμμηνος ρύση είναι επώδυνη εμπειρία, δεν θα πρέπει να προϊδεάσει την έφηβή της ότι θα μπει στα βάσανα» και θα υποφέρει εξάλλου, δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί το ίδιο και στο παιδί της.

Αν η έφηβη αντιμετωπίσει εξαρχής το θέμα ως μαρτύριο, τότε θα θεωρεί φυσικό τις ημέρες που είναι αδιάθετη να σταματά σχεδόν όλες τις καθημερινές ασχολίες της, θα παραπονείται περισσότερο για τους πόνους και γενικά θα δυσανασχετεί πολύ πιο έντονα.
Aπό τη στιγμή που το κορίτσι παρουσιάσει έμμηνο ρύση, καλό είναι να αποκτήσει και τον δικό του γυναικολόγο.

Έτσι, οι γονείς μπορούν να ελπίζουν ότι, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και το παιδί τούς κρύψει κάτι σοβαρό, θα το εμπιστευτεί τουλάχιστον στον γιατρό του. Aν το κορίτσι πονά, θα πρέπει η μητέρα να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο και τον παιδίατρο. Έχει σημασία η έμμηνος ρύση να μην αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα στη δύσκολη φάση της εφηβείας.

Από το βιβλίο μου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!».

Copy link
Powered by Social Snap